0 min čitanja

Facebook je predstavio svoj prvi gadget: Portal. Radi se o pametnom uređaju osjetljivom na dodir namijenjenom za video chat. Ovim projektom Facebook ulazi u tržište kojim do sada dominira Google svojim pametnim kućnim gadgetima.

Portal dolazi u dvije dimenzije: manje izdanje dolazi sa zaslonom dijagonale 10 inča, a veći portal ili Portal+ dolazi s dijagonalom od 15 inča. Kamera je dodatno „izbildana“ opcijom praćenja kako bi hvatala korisnika u kadar tijekom video poziva.

facebook-portal-video-pozivi
Izvor: Facebook

Portal je opremljen osobnim pomoćnikom Alexa, te će moći odgovarati na jednostavne naredbe. Ipak, uslijed opće zabrinutosti javnosti o tome kako ova društvena mreža čuva i koristi privatne podatke korisnika, Facebook je odlučio za sad ne povezivati Portal s aplikacijom Facebook, već Messengerom i ne podržava poziv telefonskih brojeva, već isključivo Messenger profila. U razgovoru može sudjelovati do 6 sudionika.

Na svojoj stranici Facebook je uložio poseban trud kako bi uvjerio korisnike u sigurnost ovog gadgeta. Tako na više mjesta izričito stoji kako Facebook ne sluša, gleda ili čuva podatke o video pozivima obavljenima putem portala. Osim toga, navode i kako kamera ne koristi prepoznavanje radi identifikacije korisnika. Povijest aktivnosti može se obrisati, a portal za sada ne sadrži oglase.

facebook-portal-gadget
Izvor: Facebook

Početni model Portala dostupan je po cijeni od 200 američkih dolara.