1 min čitanja

Bezbrižno surfate internetom i najednom čujete neke zvukove. Pogledavate u mobitel, ništa. Okrećete se oko sebe, nitko ne poseže za mobitelom. Onda shvatite da ste se na stranici na kojoj čitate vijesti pokrenuo autoplay. Dogodilo vam se već i znate da ga možete zaustaviti. Tražite ga ali ne možete ga naći. Dolje lijevo, gore desno, u sredini desno… Već su predvidjeli da ćete ga zatvoriti i svaki put ga premjeste kako bi ga vi što duže tražili.

Prema Google-u, u prosjeku je potrebno 6 sekundi da korisnik reagira na autoplay video: utiša ga, zaustavi ili jednostavno zatvori glasnu karticu preglednika. Konačno su shvatili da većinu korisnika takav marketing iritira i odlučili su poduzeti nešto po tom pitanju.

Google staje na kraj automatskom pokretanju videa

Chrome
Screenshot: https://blog.google

Kao što već znamo, Google prati individualno ponašanje na Internetu i to će iskoristiti u borbi protiv autoplay zlostavljanja. Uvode opciju pokretanja autoplay videa prema preferencijama korisnika. Što to znači? Prema uočenim interesima korisnika, Google će dopustiti pokretanje videa koji su korisniku zanimljivi, uz opciju njegovog zaustavljanja ili gašenja. Ona drugi videa, koje ste do sada zaustavljali, Google će automatski blokirati i neće dopustiti njihovo pokretanje. Iz Google-a obećavaju da će se tako zaustaviti pokretanje otprilike polovine neželjenih video sadržaja.

Ipak, ako korisnik klikne bilo gdje na stranici koju pregledava, automatski će se pokrenuti video na njoj.