1 min čitanja

Pod prisilom zakona ili u službi društvene odgovornosti mnoge kompanije i javne institucije polako odbacuju jednokratnu plastičnu ambalažu iz uporabe. Globalni igrači poput lanaca brze prehrane i hotelskih kuća zamjenjuju plastični pribor i ambalažu onima od razgradivog materijala, a od danas se najveća hrvatska turistička kompanija pridružila ovom ekološkom pokretu.

Globalni ekološki pokret protiv plastike

Svake minute jedan kamion pun plastičnog otpada završi u oceanu. Jednokratna plastična ambalaža zauzima popriličan volumen tog kamiona i ozbiljno ugrožava naš čitav ekosustav.

otpad

 

U nekim državama SAD-a vlada je po sili zakona prisilila kompanije da pronađu alternative plastičnoj ambalaži kao što su plastični pribor za jelo i ambalaža, čime je najviše utjecala na lance brze prehrane da smanje zagađenje. Nedavno smo pisali o tome kako je i Europski parlament ukinuo uporabu plastičnih boca na sastancima te uvođenjem fontana za piće u svojim uredima žele motivirati djelatnike na ekološki prihvatljivije alternative. Europska komisija predlaže ukidanje plastične jednokratne ambalaže i korištenje ekološki prihvatljivijih, razgradivih opcija ili pogodnih za reciklažu. Plan je do 2030. godine potpuno izbaciti iz uporabe plastičnu ambalažu.

 

Valamar ukinuo plastične slamke

Gosti Valamar Riviere od danas više neće moći dobiti klasične, plastične slamke već isključivo biorazgradive slamke od celuloze. Naša najveća turistička kompanija tako se pridružuje svjetskoj zelenoj akciji izbacivanja plastičnih slamki iz upotrebe.

Valamar

Isto su nedavno učinili i neki od najvećih svjetskih hotelskih lanaca među kojima su i Marriott International i Hyatt Hotels. Podsjetimo, plastične slamke koje se proizvedu u nekoliko sekundi, u prosjeku se koriste svega desetak minuta, a razgrađuju čak 500 godina.

Imaš li ti ideju kako zaustaviti zagađenje mora plastikom? Prijavi se na Adriatic Plastic Challenge!