0 min čitanja

Volvo je najavio brojne nove projekte s kojima si osigurava stabilnu poziciju na tržištu automobilske industrije u budućnosti.

Kroz narednih nekoliko godina planira se kompletna obustava proizvodnje dizelskih automobila, i proizvodnja automobila na električni pogon. Istraživanje i razvoj usmjereni su prvenstveno na autonomna vozila, a predstavljen i novi model autonomnog kamiona koji nema ni kabinu za vozača.

S obzirom na predviđanja da će kamionima budućnosti upravljati računala, Volvo je odlučio predstaviti projekt autonomnog kamiona, a njegovo ime je Vera. Pogonski dio i baterija spremljeni su u donji dio kamiona, a kabina jednostavno ne postoji. Kamion može vuči do 32 tone, a upravljanje će se vršiti putem računala na daljinu.

Pogledajte u videu kako Vera izgleda:

Iako su autonomni kamioni za sada još uvijek rijetkost, pogotovo na našim cestama, u autoindustriji se izdvajaju značajna sredstva za njihov razvoj.

Autonomni kamion još nije spreman za tržište jer se radi na poboljšanju performansi koje su utvrđene tijekom testiranja. Zbog ograničenja brzine koje postiže kamion, predviđa se da će se za početak koristiti izvan cestovnog prometa.