1 min čitanja

Rikon je godišnja konvencija fantastike koja se redovito održava u Rijeci od 1997. godine. Organizira je Udruga „3. zmaj“  a cilj joj je promoviranje fantastike u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti. Brojni posjetitelji su i ove godine imali priliku poslušati zanimljiva predavanja i panele, sudjelovati u kvizovima, igrama i radionicama. Projekt pruža priliku mladim, kreativnim osobama da se izraze i zabave, stoga svake godine bilježi sve veći uspjeh.

"Rikon RIKON konvencija znanstvene fantastike

Druga manifestacija koja ove godine slavi jedanaestu obljetnicu i koju smo posjetili bila je konvencija Rikon. Od 5.-7. listopada Filozofski fakultet u Rijeci ugostio je ljubitelje znanstvene fantastike, fantasya, horora, igara i najnovijih dostignuća u znanosti. Tema ovogodišnjeg Rikona bila je “sraz svjetova”, kako u doslovnom tako i u prenesenom i značenju: od susreta različitih kultura i stavova do promjena već ukorijenjenih pogleda.

Predavanja i paneli

Izbor predavanja bio je vrlo raznolik: Tomislav Miletić govorio je o mogućnostima kontakta između ljudske i drugih civilizacija u galaksiji, Boris Ružić o utjecaju suvremene tehnologije na gledatelje, Damir Medved o utjecaju umjetne inteligencije na kreativnu industriju. David Kelečić, Sabina Stepić i Hrvoje Silić publici su pomogli da videoigre sagledaju iz neke druge perspektive, dok se Nela Dunato posvetila poduzetništvu i održala predavanje o samopromociji za kreativce.

Rikon 2018 #Rikon

Rikon 2018

Književni segment zastupili su Marko Fančović s pregledom razvoja herojskog fantasya, Lahorka Jurčić sa psihologijom bajki i Aleksandar Žiljak sa zanimljivim tumačenjem Harry Potter serijala.

U panelu Artist Talk & Drawing Games umjetnici su pričali o svom umjetničkom putu, a u panelu Hobi +1 sudjelovali su kreativci iz hrvatskog fandoma koji su svoju strast podigli na višu razinu.

Kvizovi i natjecanja

Poznavatelji filmova, stripova i knjiga okusili su se u kvizovima poput Horror movie quiz, Ledeni kviz, Harry Potter kviz i Ultimate Nerd kviz.

quiz Rikon 2018 kviz polaznici

Održana je modna revija cosplayera i nagrađeni su najbolji.

Rikon RIKON 2018rikon 2018

Posjetitelji su također mogli pogledati izložbe nadarenih riječkih umjetnika. Svoje radove izložili su: Citizn999, Sara Pregel, Hrvoje Silić, Tomislava Turčin i Christian Burić.

Rikon 2018

Rikon za najmanje

Nedjelja je bila rezervirana za najmlađe: volonteri su s djecom izrađivali jat pack-ove, personalizirane društvene igre, čarobne kutijice, crtali čudesne zvijeri i pisali maštovite priče. Za kraj, mališani su se natjecali u metloboju i pokazali tko je najspretniji s letećom metlom.

Rikon 2018 dječji program #Rikon#metloboj #Rikon

Hodnik Filozofskog fakulteta je kroz sva tri dana bio pun štandova na kojima su posjetitelji mogli kupiti originalan nakit, sliku, majicu ili videoigru, našminkati se i izraditi personalizirane predmete.

rikon Pikachu gadgets #Rikon