0 min čitanja

Plastični kirurzi suočeni su s bizarnim novim trendom među svojim klijentima: oni žele izgledati kao verzije svojih filtriranih Snapchat selfija.

Prema članku o trendovima u plastičnoj kirurgiji lica, bostonska medicinska istraživanja tvrde da filteri mogu utjecati na stvaranje kompleksa zbog nepravilnosti lica i negativno utječu na samopouzdanje.

 

Umjetna inteligencija u fotografiji

Snapchat, Facetune i Instagram tako koriste umjetnu inteligenciju u kreiranju filtera koji kožu čine glađom, trepavice dužima, lice užim, a zube bjeljima. I Facebookov Messenger odnedavno iste filtere koristi za stvaranje fotografija, a otišli su i korak dalje: filteri se mogu koristiti i u video pozivima.

Ove aplikacije tako stvaraju nerealne standarde ljepote koji potiču nezadovoljstvo izgledom, što je najizraženije kod mladih. Osobe koje filtriraju sve svoje fotografije gube doticaj s realnošću i stvaraju nerealna očekivanja kako bi trebali izgledati cijelo vrijeme.

Posljedica je ta da se ljudi sve više okreću plastičnoj kirurgiji, ali ne donose fotografije slavnih osoba kao što su to radili ranije, već svoje selfije. U odnosu na korekciju nosa, koja je donedavno bila najpopularnija plastična operacija, u zadnje vrijeme traže se korekcije poput punijih usana, većih očiju i tanjeg nosa.