1 min čitanja

Pametne telefonske govornice postavljene su u Rovinju i Zagrebu, a uskoro će potpuno zamijeniti stare telefonske govornice diljem Hrvatske. Hrvatski Telekom i digitalna agencija Go2Digital započeli su s projektom zamjene postojećih telefonskih govornica. Stare telefonske govornice koje polako gube funkciju postaju digitalne i nudit će širok raspon novih usluga.

Tijekom ljeta 20 telefonskih govornica zamjenjuje se digitalnima

Devedesetih godina prošlog stoljeća, telefonskih govornica bilo je 10.000. Danas ih je preostalo točno 3.174. Uslijed tehnoloških promjena telefonske govornice izgubile su svoju funkciju, ali slijedi im osvježenje koje će ih vratiti u život.

Hrvatski Telekom i hrvatska agencija specijalizirana za vanjsko digitalno oglašavanje Go2Digital, potpisali su Ugovor na temelju kojeg kreću u modernizaciju telefonskih govornica već idući mjesec. Postojeće govornice, koje nude isključivo mogućnost telefoniranja, i gotovo nitko ih više ne koristi zamijenit će pametna rješenja s čitavom paletom usluga za domaće stanovnike i turiste.

 

telefonska-govornica

Pametne mogućnosti za domaće i turiste

Tako će građani imati na raspolaganju mnogobrojne nove mogućnosti, od bežičnog punjenja mobilnih uređaja, informiranja o razini peludi u zraku do SOS tipke putem koje se može pozvati hitna pomoć u slučaju nesreće. Svaka pametna govornica ujedno je i Wi-Fi Hot Spot s besplatnim i neograničenim Internetom.

Za turiste, na digitalnom zaslonu nalazit će se interaktivna mapa na šest jezika, koja će korisniku ponuditi upute kako doći do željene lokacije. Sa stražnje strane govornice nalazit će se digitalni citylight za oglašivače. Do sada su postavljene jedna govornica u Rovinju i jedna u Zagrebu. U planu je postavljanje 20 govornica u Zagrebu tijekom srpnja i kolovoza. Godišnje je predviđena zamjena najmanje 25 govornica diljem Hrvatske.