5 min čitanja

Prvo izdanje Start-Up akademije u Istri izazvalo je velik interes, pa je tako u 7 gradova i općina na edukacijama i radionicama sudjelovalo ukupno 313 polaznika, preko 50 predavača i panelista, a 19 poduzetničkih ideja osvojilo je plasman u finale natjecanja.

Priča Start-up akademije započela je u Svetvinčentu, a nastavila se u Puli, Rovinju, Poreču, Buzetu, Labinu i Umagu. Polaznici edukacija stekli su osnovna poduzetnička znanja i vještine koje će im pomoći u realizaciji poduzetničkih ideja. Osim toga, stekli su nove vrijedne kontakte i sudjelovali u razmjeni iskustava i ideja s kolegama i predavačima.

Start-up akademija u Svetvinčentu

Bliži se grand finale akademije na kojem će sve ideje dobiti priliku za prezentaciju pred potencijalnim investitorima i suradnicima. Jedna od njih, najbolja po izboru stručnog žirija bit će nagrađena vjetrom u leđa za realizaciju koji se sastoji od novčane nagrade, računala i besplatne promidžbe.

Start_up_akademija_porec
Start-Up akademija u Poreču

Evo koje ideje će se predstaviti:

Tedi Zgrablić prezentirat će svoju ideju proizašlu iz hobija i ljubavi: biciklizma. BikeTouring Pazin projekt je dvojice braće avanturista, koji su na dva kotača povezali tri europska grada: Bukurešt, Beograd i Zagreb u 16 dana. Novi projekt usmjeren je na rekreativne ture po Istri koje bi povezale gastronomsku i kulturnu ponudu i sudionicima pružile autentičan doživljaj lokacije.

Doroteo Macan i Aldo Ferlatti studenti su Fakulteta informatike u Puli koji su iz vlastitog korisničkog iskustva u ugostiteljskim objektima došli na ideju kako spojiti znanje i potrebu u inovativan poduzetnički projekt Pocket Waiter. Radi se o tehnologiji koja olakšava proces naručivanja i plaćanja usluge u ugostiteljskim objektima i tako smanjuje troškove i povećava prihode za ugostitelje.

Helena Valčić dolazi iz obitelji koja se naraštajima bavi biciklizmom. Iz ljubavi prema obiteljskom sportu: cestovnom biciklizmu razvila je ideju o poduzetničkom projektu Biciklistički centar. Inovacija na našim prostorima, ali trend u svijetu simulira cestovni biciklizam u zatvorenom prostoru. Takav projekt obogatio bi turističku ponudu, ali i ponudu rekreativnog sadržaja za domaće stanovništvo.

Goran Obrovac i Vanja Martić već godinama u garaži vode pravi primjer startupa. Iz zezancije su krenuli izrađivati 3D printer, koji je na natjecanju u Zagrebu osvojio drugo mjesto po performansama u konkurenciji s 3D printerom IT kompanije iz SAD-a na kojemu je radilo 40 inženjera. Dvojac izrađuje strojeve za obradu svih materijala, dronove, električne bicikle i još mnogo drugih zanimljivih stvari. Svoje vještine željeli bi komercijalizirati kroz projekt 3Dizajn.

Luka Pilipović predstavit će svoj projekt Amico. Radi se o aplikaciji koja povezuje iskustvo doživljaja destinacije prema individualnim preferencijama turista. Osim tradicionalnog sugeriranja aktivnosti i atrakcija, sustav je pojačan savjetnicima na lokaciji koji u svakom trenutku mogu korisnicima pružiti pomoć i potporu.

Start-up-akademija-ideje
Start-up akademija u Puli

Nina Milovanović i Entoni Širol iskusan su tim marketing stručnjaka i trkača koji svoje dvije strasti žele spojiti u zajednički biznis. Njihova želja je projektom Run & Discover Istra pružiti svim rekreativcima i sportašima, domaćim i turistima autentičan doživljaj destinacije putem running tura.

Ines PruginićMatea Selimović i Patricia Šverko predstavit će svoj poduzetnički projekt STapp. Radi se o aplikaciji koja olakšava i ubrzava najmoprimcu i najmodavcu proces traženja odnosno izdavanja stana. Posebice se to odnosi na studentsku populaciju koja u Puli ima znatne probleme oko pronalaska odgovarajućeg smještaja.

Nela Medakov Blagić predstavit će svoj projekt koji se odnosi na pružanje konzalting usluga poduzetnicima. Tijekom karijere stekla je višegodišnje iskustvo u navedenom području pa je pokretanje svog posla bio logičan nastavak.

Start-up akademija u Labinu

Mateo Herbut došao je na ideju poprilično inovativnog i jedinstvenog projekta. Naime, radi se o sve popularnijim mobilnim kućicama, koje bi bile potpuno samoodržive.

Silvio Budicin autor je inovacije na tržištu. Radi se o online bilijaru, koji je nastao kao ideja prije 5 godina. Nakon dugotrajne razrade ideje, nastupa na sajmovima i prezentacije po klubovima došlo je vrijeme da se odlična ideja pretvori u posao.

Darija i Alen Zornada su sestra i brat koji žele pokrenuti zajednički poduzetnički projekt proizašao iz realne potrebe. Ovaj stručan tim sastavljen od poduzetnika i odgojiteljice želi pokrenuti Čudolandiju, igraonicu za djecu, u kojoj će djeca moći učiti kroz igru i zabavu.

Start-up_akademija_Buzet
Start-up akademija u Buzetu

Tomislav Zornada predstavit će svoj poduzetnički projekt Super Kombajn. Tomislav je poduzetnik koji u okviru svog OPG Zornada uzgaja sve popularniju kulturu, industrijsku konoplju. Suočen s problematikom tehnologije za obradu usjeva, došao je na ideju o kombajnu koji bi bio prilagođen žetvi upravo industrijske konoplje.

Darko Hrvatin s nekolicinom partnera pokrenuo je u 2018. godini Bruman craft pivovaru koja proizvodi vrhunsko pivo po originalnoj recepturi. Njegova ideja usmjerena je u rast poslovanja i povećanje kapaciteta proizvodnje.

Ivona Rimac osmislila je aplikaciju Bip Breath koja prevenira loše držanje. Namjerava ju razviti s kolegama iz tima koji su developeri.

Maja Hamzić predstavit će zanimljivu ideju iz područja putovanja, društvenih mreža i influencer marketinga: 50+ u pokretu. Naime, zajedno s majkom osmislila je putopisni blog. Sa svojih putovanja na blogu objavljivale bi utiske i slike iz različitih destinacija, a ciljale bi na osobe 50+.

Start-up akademija u Umagu

Igor Dundara došao je na ideju kako obogatiti ponudu za stanovnike grada Labina i okolice u zimskom periodu. Nakon Božićnih blagdana i Nove godine u siječnju i veljači, kada u u Labinu i okolici nema puno aktivnosti postavio bi klizalište. Veliko finale bi bilo 02. ožujka kada se u gradu slavi Dan labinske Republike.

Daniel Korenika turistički je djelatnik, a privatno obožava životinje. Uočio je kako sve više turista na odmor dolazi u pratnji svojih čupavih članova obitelji, no suočavaju se s problemom pronalaska smještaja koji prihvaća kućne ljubimce. Njegov poduzetnički projekt Hos Pet Ality – mini hotel za kućne ljubimce rješenje je tom problemu.

Robert Ladišić dugogodišnji je poduzetnik i vlasnik nekoliko uspješnih ugostiteljskih priča. Njegova ideja je pokrenuti mini proizvodnju craft piva pod nazivom Buoni Amici koje bi ponudio gostima u svojoj pizzeriji u centru Umaga.

Start-up akademija Rovinj - Grad Rovinj - Istarska razvojna agencija - Zagrebačka banka - Pučko otvoreno učilište - startup akademija - Start-Up udruga 6
Start-up akademija u Rovinju – tim STapp

Lejla Rizvanović primijetila je veliku neusklađenost ponude i potražnje za različitim oblicima zdravstvenog turizma u Istri. Njezin projekt EX Istria objedinio bi bogatu ponudu Istre i ponudio turistima paket usluga sukladno njihovim željama i potrebama.

Spektakularna završnica projekta

Organizatori s partnerima uložili pripremaju brojna iznenađenja za sudionike u sklopu završne konferencije.

“Odaziv polaznika edukacija nadmašio je naša očekivanja. Red je da se za kraj ovog prvog ciklusa Start-up akademije propisno pozdravimo s polaznicima, predavačima i partnerima i zato smo uložili mnogo truda u organizaciju završne konferencije.”

Izjavili su organizatori, Amel Hadžipašić i Teuta Molnar iz Start-up udruge

Završna konferencija projekta održat će se 24. siječnja u Istarskoj razvojnoj agenciji, gdje će budući poduzetnici predstaviti žiriju svoje poduzetničke ideje. Za uspješni javni pitch pripremit će ih ni manje, ni više nego jedno od najutjecajnijih imena u području coachinga za javni nastup: Peter Hopwood.

Druženje će se nastaviti u Hotelu Amfiteatar na zakuski i predstavljanju iznenađenja – novog projekta koji je proizašao upravo iz Start-up akademije. Nakon toga druženje polaznika, predavača i organizatora nastavit će se u neformalnom tonu u baru Shipyard, gdje će se otkriti koja poduzetnička ideja osvaja najviše bodova žirija i pobjeđuje u nagradnom natječaju.

Start-Up akademija provodi se u organizaciji Start-Up udruge i IDA-e te gradovima Buzet, Umag, Pula, Poreč, Rovinj, Labin i općinama Svetvinčenat i Medulin, a podržavaju je HBOR, Zagrebačka Banka, SAS knjigovodstvo, DHH, TV Nova i portali eistra.info i InspireMe.hr.