2 min čitanja

Nakon Svetvinčenta, Pule, Rovinja, Poreča i Buzeta Start-up akademija održana je u Labinu od 15. do 17. siječnja. Stanovnici Labina i okolice odazvali su se akademiji, a među njima je bilo najviše osoba koje imaju poslovne ideje i razmišljaju o ulasku u poduzetništvu i otvaranju vlastite tvrtke.

Edukacije i radionice

Tijekom prva dva dana polaznici Start-up akademije uz stručno vodstvo imali su priliku saznati mnoge informacije i usvojiti vještine koje će im pomoći u realizaciji njihovih ideja. Kroz teme poslovnog planiranja, marketinga i poduzetništva i izrade web stranice proveli su ih stručnjaci iz prakse: Domagoj Ostović (Lloyds design), Amel Hadžipašić i Teuta Molnar (Start-Up udruga).

Radionica Business Model Canvas: Polaznici su svoje ideje “bacili” na papir

Prilike za financiranje

Treći dan sudionici su se informirali o tome kako mogu iskoristiti programe kreditiranja i potpora koji su namijenjeni upravo poduzetnicima početnicima i malim poduzetnicima. Svoju paletu mogućnosti za klijente poduzetnike predstavila je Zagrebačka banka. Program institucionalne potpore poduzetništvu predstavila je IDA. Predstavnici Grada Labina i Obrtničke komore informirali su polaznike o mjerama i programima poticanja poduzetništva na području Labinštine.

Poduzetničke ideje

U okviru trećeg dana polaznici su prezentirali svoje poduzetničke ideje stručnom žiriju koji je odabrao tri najbolje koje će sudjelovati u nagradnom natječaju Start-up akademije. Stručan žiri sastavljen od predstavnika Grada Labina, predstavnice IDA-e Claudie Pučić, Vedrana Lučića i Bernarde Babić iz Zagrebačke banke te Alis Šaina iz Udruženja obrtnika Labin suočio se s teškim zadatkom izbora između 4 originalnih poduzetničkih ideja polaznika:

Maja Hamzić predstavila je zanimljivu ideju iz područja putovanja, društvenih mreža i influencer marketinga. Naime, zajedno sa svojom mamom osmislila je putopisni blog. Sa svojih putovanja na blogu objavljivale bi utiske i slike iz različitih destinacija, a ciljale bi na osobe 50+.

1. mjesto osvojila je poslovna ideja Maje Hamzić

Ivona Rimac osmislila je aplikaciju koja prevenira loše držanje. Namjerava ju razviti s kolegama iz tima koji su developeri. Osnovne funkcionalnosti aplikacije bile bi besplatne, dok bi se napredne plaćale.

Igor Dundara došao je na ideju kako obogatiti ponudu za stanovnike grada Labina i okolice u zimskom periodu. Nakon Božićnih blagdana i Nove godine u siječnju i veljači, kada u u Labinu i okolici nema puno aktivnosti postavio bi klizalište. Veliko finale bi bilo 02. ožujka kada se u gradu slavi Dan labinske Republike.

Iva Žufić predstavila je svoju poduzetničku ideju vezano za babysiting usluge za mlade parove sa djecom. Usluga bi se sastojala od ugovaranja termina za čuvanje djece kod kuće u njihovom ambijentu. Cjenik usluga imao bi varijabilne cijene satnica ovisno o aktivnostima koje se sa djecom izvršavaju (učenje, aktivnosti, spavanje, sport…).

Najbolje poduzetničke ideje iz Labinu jesu:

50+ u pokretu

Bip Breath

Igor Dundara


Pobjedničke ideje prvog izdanja Start-Up akademije u Labinu

Igor Dundara, polaznik akademije istaknuo da mu ista predstavlja odlično iskustvo. “Dobio sam puno informacija i umrežio se sa ostalim sudionicima pa se veselim finalu akademije” izjavio je osvajač 2. mjesta prvog izdanja Start-Up akademije u Labinu.

Odabrane tri poduzetničke ideje zajedno s pobjedničkim idejama iz drugih gradova sudjelovat će u finalnoj prezentaciji na kraju siječnja i nagradnom natječaju Start-up akademije.

Već tradicionalno za Start-Up akademiju, tako je i ona u Labinu završena druženjem u neformalnoj atmosferi do kasnih večernjih sati 🙂

Slijedi Grand Finale u Puli

Prvo izdanje Start-Up akademije u Istri izazvalo je velik interes. Ukupan broj sudionika u Istri premašio je brojku 300 što je iznad svih očekivanja.

Start-Up akademija provodi se u organizaciji Start-Up udruge i IDA-e te gradovima Buzet, Umag, Pula, Poreč, Rovinj, Labin i općinama Svetvinčenat i Medulin, a podržavaju je HBOR, Zagrebačka Banka, SAS knjigovodstvo, TV Nova i portali eistra.info i InspireMe.hr.

Nakon završenog ciklusa edukacija, održat će se završna konferencija Start-up akademije u Puli 24. siječnja, na kojoj će se odabrati pobjednička poduzetnička ideja.

Više informacija o projektu pronađite na linku: https://bit.ly/2PJXYH7 i pratite na Facebook stranicama.