2 min čitanja

Na Start-up akademiji održanoj od 16. do 18. siječnja u prostorima Pučkog otvorenog učilišta “Ante Babić” u Umagu, brojni polaznici razmijenili su svoje poduzetničke ideje.

Edukacije i radionice

Tijekom prva dva dana polaznici Start-up akademije uz stručno vodstvo imali su priliku saznati mnoge informacije i usvojiti vještine koje će im pomoći u realizaciji njihovih ideja. Kroz teme poslovnog planiranja, marketinga, izrade web stranice i pravnih aspekata poslovanja proveli su ih stručnjaci iz prakse: Saša Petković (KG Media), Dejan Hren (Plethora of creativity), Amel Hadžipašić i Teuta Molnar (Start-Up udruga).

U panel diskusiji o poduzetništvu razmijenili smo iskustva pokretanja posla s višestruko nagrađivanom poduzetnicom Selmom Smajić iz Uresa, mladom dizajnericom i poduzetnicom Mirnom Posavčević iz Anima M i Goranom Zgrablićem koji je pokrenuo zanimljivu priču za domaće i strane gurmane, EatIstria.

Start_up_akademija_Umag
Prvi dan Start-up akademije: zajednička fotografija polaznika i panelista

Prilike za financiranje

Treći dan sudionici su se informirali o tome kako mogu iskoristiti programe kreditiranja i potpora koji su namijenjeni upravo poduzetnicima početnicima i malim poduzetnicima. Svoju paletu mogućnosti za klijente poduzetnike predstavila je Zagrebačka banka. Program institucionalne potpore poduzetništvu predstavila je IDA.

Treći dan Start-up akademije: prezentacija Zagrebačke banke

Budući poduzetnici predstavili su svoje ideje

Daniel Korenika turistički je djelatnik, a privatno obožava životinje. Uočio je kako sve više turista na odmor dolazi u pratnji svojih čupavih članova obitelji, no suočavaju se s problemom pronalaska smještaja koji prihvaća kućne ljubimce. Njegov poduzetnički projekt Hos Pet Ality – mini hotel za kućne ljubimce riješenje je tom problemu.

Lejla Rizvanović primijetila je veliku neusklađenost ponude i potražnje za različitim oblicima zdravstvenog turizma u Istri. Njezin projekt EX Istria objedinio bi bogatu ponudu Istre i ponudio turistima paket usluga sukladno njihovim željama i potrebama.

Srđan Zrilić predstavio je svoj projekt Zdravo, živo. Radi se o logističkom sustavu koji bi spojio ponudu zdravih proizvoda malih proizvođača s krajnjim potrošačima. Primjetio je kako se sve više ljudi okreće organskom voću i povrću i mesu iz prirodnog uzgoja, ali i oni koji kupe takve namirnice uz njih ne dobiju garanciju o porijeklu. Njegov sustav temelji se na kontroli i trgovini upravo takvih namirnica, kako bi krajnji potrošač bio siguran da je ono što jede zaista zdravo.

Robert Ladišić dugogodišnji je poduzetnik i vlasnik nekoliko uspješnih ugostiteljskih priča. Njegova ideja je pokrenuti mini proizvodnju craft piva pod nazivom Buoni Amici koje bi ponudio gostima u svojoj pizzeriji u centru Umaga.

Start-up akademija Umag: polaznici i žiri tijekom prezentacije poduzetničkih ideja

Stručni žiri odabrao je tri najbolje poduzetničke ideje:

Stručan žiri sastavljen od Ilirijane Croate Medur, ravnateljice Razvojne Agencije Grada Umaga (RAZUM), poduzetnika Dejana Hrena (Plethora of Creativity), Vande Mitrović, direktorice poslovnice Zagrebačke banke u Umagu i Claudie Pučić iz Istarske razvojne agencije našao se pred teškim izborom i naposlijetku odabrao tri finalista:

  1. Buoni Amici
  2. EX Istria
  3. Hos Pet Ality

Odabrane tri poduzetničke ideje zajedno s pobjedničkim idejama iz drugih gradova sudjelovat će u finalnoj prezentaciji i nagradnom natječaju Start-up akademije.

Nakon odrađene edukacije polaznici su se nastavili družiti u neformalnom okruženju, u pizzeriji Buoni Amici finalista Roberta Ladišića.

Zajednička fotografija polaznika, predavača i organizatora

 

Slijedi Grand Finale u Puli

Prvo izdanje Start-Up akademije u Istri izazvalo je velik interes. Ukupan broj sudionika u Istri premašio je broju 300, što je iznad svih očekivanja.

Start-Up akademija provodi se u organizaciji Start-Up udruge i IDA-e te gradovima Buzet, Umag, Pula, Poreč, Rovinj, Labin i općinama Svetvinčenat i Medulin, a podržavaju je HBOR, Zagrebačka Banka, SAS knjigovodstvo, TV Nova i portali eistra.info i InspireMe.hr.

Nakon završenog ciklusa edukacija, održat će se završna konferencija Start-up akademije u Puli 24. siječnja, na kojoj će se odabrati pobjednička poduzetnička ideja.

Više informacija o projektu pronađite na linku: https://bit.ly/2PJXYH7 i pratite na Facebook stranicama.