1 min čitanja

 

U subotu 13. listopada u 19h u pulskoj ACI Marini održat će se nesvakidašnja rasprava. Teme koje će biti na repertoaru su svemir, 3D print, edukacija, tehnologija i još mnoge zanimljivosti.

U panelu će sudjelovati pioniri i inovatori s područja obrazovanja, 3D printa i tehnologije te svemirskih pitanja kao i slanja Istarskog Terana na Mjesec.

Panelisti:

Doc dr. sc. Sven Maričić pomoćnik je rektora pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Na pulskom sveučilištu rukovodi Znanstveno-istraživačkim institutom Visio, dok u Rijeci na Medicinskom fakultetu rukovodi Centrom za biomodeliranje i inovacije u medicini. Zovu ga i pionirom 3D printa u Hrvatskoj, a dobitnik je prestižne državne nagrade za znanost za 2017. godinu zbog popularizacije i promidžbe novih tehnologija u području tehničkih znanosti te biomedicine i zdravstva. U Hrvatskoj, ali i inozemstvu često je pozvan kao govornik na konferencijama, a gostovao je čak i u Africi.

Dejan Nemčić omiljeni je profesor geografije u Hrvatskoj i Tanzaniji. Svoj predmet poučava na originalan način koji je patentirao i nazvao „Uživo sa svih kontinenata“. Kada predaje o nekoj državi, uživo se preko Skypea javljaju njegovi prijatelji ili prijatelji prijatelja koji djeci pokazuju znamenitosti i odgovaraju na njihova brojna pitanja. Dejan je i veliki humanitarac. Putem svoje udruge Možemo zajedno prikuplja donacije u školskom priboru, lijekovima i drugim nužnim potrepštinama za afričku djecu.

Daniela Urem voditeljica je sveučilišnog Ureda za kulturu Sveučilišta u Rijeci, idejni začetnik i pokretač brojnih inovativnih projekata za studente, kao i za akademsku zajednicu.

Marko Bolković pulski je umjetnik i inovator koji stvara audiovizualne čarolije. Iz njih je nastala ideja o prvom hrvatskom festivalu svjetla: Visualia.

Marino Tumpić voditelj je Astronomske udruge Vidulini i voditelj istarskog svemirskog programa. Prije točno godinu dana uspješno je proveo projekt lansiranja maslinovog ulja i Terana u svemir.

Aleksandra Šobot-Stanojević članica je tima Synergy Moon, grupe avanturista koja je u sklopu Google Lunar X PRIZE natjecanja gradi rover s kojim planiraju misiju na Mjesecu. Cilj tima je osmisliti, napraviti i lansirati robotski uređaj na Mjesec. Ali to je tek prvi korak ka istraživanju mogućnosti putovanja u svemir za običnog čovjeka.

Dunja Pejić magistra je turizma i kulturne industrije koja se odlučila baviti poljoprivredom. Okrenula se uzgoju organskog povrća koje prodaje pod brandom Salatica.

Moderator ovog nesvakidašnjeg eventa je Nebojša Stanojević. On je osnivač internacionalnog tima Synergy Moon koji se sastoji od članova iz čak petnaest zemalja. Ujedinjuje ih isti cilj: učiniti putovanje u svemir dostupnim običnom čovjeku.

Što je zajedničko panelistima, pitate se?

Dođite i otkrijte, jer veza među njima postoji. U ovoj interesantnoj i zabavnoj diskusiji otkrit ćete kako se velike stvari mogu napraviti kada se pojedinci s idejama povežu i rade zajedno. Novosti možete pratiti ovdje.

Vidimo se 13. listopada u 19 sati u ACI Marini u Puli!