1 min čitanja

NASA i SpaceX sutra lansiraju TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), satelit čija je misija pronaći planet na kojem je moguć život.

TESS-ov zadatak bit će potraga za ekstrasolarnim planetima. To su planeti koji kruže oko neke druge zvijezde, a ne oko Sunca te tako pripadaju drugim solarnim sustavima. Prvi ekstrasolarni planeti otkriveni su devedesetih godina prošlog stoljeća, a do sada ih je identificirano preko dvije tisuće. No ipak, do sada još nije pronađen takav planet na kojem je moguć život.

Da li je moguć život u svemiru?

Upravo u potragu takvog planeta kreće TESS. TESS će istražiti planete izvan Sunčevog sustava, a misija će trajati dvije godine. Istraživanje će se provesti na 200 tisuća najsjajnijih zvijezda u blizini Sunca. Tijekom istraživanja, TESS će katalogizirati tisuće planeta i kandidata za planete. Tehnologija satelita vrlo je osjetljiva i napredna te će omogućiti detekciju novih ekstrasolarnih planeta metodom tranzitne fotometrije. Ta metoda jedna je od nekoliko metoda koje se koriste u istraživanje svemira. Istraživanje ekstrasolarnih planeta vrši se pomoću detekcije smanjivanja sjaja zvijezde u trenutku kad planet prolazi ispred nje. Na taj način mogu se utvrditi mnogi parametri poput veličine i mase planeta te njegove orbite.

satelit

Nastavak misije

Nakon što TESS detektira planete i kandidate za planete, istraživanje će se nastaviti na Zemlji, gdje će se otkriti više o planetima, kao i isplanirati nastavak misije. Planiran nastavak misije je u 2020. godini, a provest će se na najboljim kandidatima planeta na kojima se procjeni da je moguć život. Ta misija pripast će teleskopu James Webb koji će detaljnije istražiti potencijal preseljenja života u svemir.

Sviđa ti se ova tema? Saznaj nešto više i o svemirskom turizmu.