0 min čitanja

 

Svake godine svjetska organizacija Toastmasters International Convention organizira internacionalno natjecanje u javnom govoru. Natjecanje se organizira od 1938. godine uzastopno osim dvogodišnje pauze tijekom Drugog svjetskog rata. Svake godine u natjecanju sudjeluju desetci tisuća govornika iz cijeloga svijeta. Ove godine natjecanje je oborilo sve rekorde: u njemu je sudjelovalo 30 tisuća sudionika iz 141 zemlje. Od njih 30 tisuća, samo 10 je dobilo priliku za javni govor pred žirijem, a pobijedila je Ramona Smith iz Texasa, SAD.

Presudila je neverbalna komunikacija

Ramona Smith otkrila je trikove koji su joj pomogli da pobijedi. Tehniku, koju smatra da je ključna za njezin uspjeh naučila je od prethodnih pobjednika natjecanja, a radi se o govoru tijela. Tajna uspjeha skriva se u položaju ruku, odnosno dlanova. Za Business Insider izjavila je kao otvaranjem tijela prema publici, ruku lagano razmaknutih od tijela postiže osjećaj povezanosti s publikom. Tako ju publika doživljava ranjivom i želi joj pomoći. Osim toga, ova gesta znači opuštenost i ugodu kod govornika.

Smith je cijeli nastup odradila kontrolirano i s namjerom, od izlaza na pozornicu, hoda po pozornici, pauza između rečenica, tonaliteta, pa čak i smijeha. A rezultat svega toga jest pobjeda na ovogodišnjem natjecanju u govorništvu.

Pobjednički javni nastup možete pogledati ovdje: