1 min čitanja

Koji su to startupovi koji najviše zarađuju? Iako pojam startup često vežemo uz Silikonsku dolinu i Kaliforniju, čak tri od pet najvrjednijih startupova dolaze iz Kine.

Samo jedan od pet najuspješnijih startupova bavi se proizvodnjom tehnologije, dok ostali služe kao platforme za povezivanje ponude i potražnje za različitim proizvodima i uslugama.

Donosimo top pet startup kompanija:

1. Didi Chuxing – vrijednost: 56 mlrd USD

Didi je mobilna aplikacija koja služi uspostavljanju kontakta između korisnika prijevoza i prijevoznika. To je ujedno i najveći Uberov konkurent, osnovan 2015. godine u Pekingu, Kini. Didi Chuxing je pametno rješenje za korisnike koje nudi više mogućnosti prijevoza: biciklom, automobilom ili autobusom. Ova kompanija upravo širi svoje poslovanje na sjevernoameričko tržište.

2. Uber – vrijednost: 45 mlrd USD

Uber je osnovan 2009. godine u Kaliforniji. Funkcionira kao logistička podrška u obliku aplikacije između taksi vozača i pojedinaca koji trebaju uslugu prijevoza. Osim ove osnovne djelatnosti, razvijaju i samovozeće automobile i uvode mogućnost ugovaranja vožnje avionom. Uber je prisutan globalno, a uskoro će biti dostupan u cijeloj Hrvatskoj.

uber

3. Xiaomi – vrijednost: 46 mlrd USD

Ova kompanija bavi se elektronikom i razvojem softvera, a osnovana je 2010. godine u Pekingu. Cilj kompanije je izrada visokokvalitetne tehnologije po niskim cijenama za krajnjeg korisnika. Kompanija je započela s proizvodnjom pametnih telefona, da bi proširili poslovanje na pametne satove, dronove, kamere, robote i mnoge druge pametne uređaje.

4. China Internet Plus Holding – vrijednost: 30 mlrd USD

Tvrtka je osnovana 2002. godine sa sjedištem u Pekingu. Poslovanje je e-trgovina, a na svojim platformama nude korisnicima mogućnost kupovne različitih proizvoda i usluga pojedinačno i uz grupne popuste: ulaznice za događaje, namirnice, dostavu hrane i mnogo više.

5. Airbnb – vrijednost: 29,3 mlrd USD

Osnovana 2008. godine u Kaliforniji, ova kompanija nudi platformu za povezivanje smještajnih kapaciteta i turista.

airbnb

Na njihovim stranicama moguće je izvršiti rezervaciju i plaćanje za smještaj u 191 zemlji u svijetu.