1 min čitanja

Bliži nam se vrijeme darivanja. Mnogi u želji da izbjegnu blagdanske gužve, a ipak izmame osmjehe na lica najbližih odlučuju se za online kupovinu.

Postoje brojne prednosti online kupovine: veći izbor, lakša usporedba cijena, komfor… Ali postoji i jedan nedostatak, a to je da je online lakše izvesti prijevaru, ukrasti podatke a potom i novac.

Pogotovo u blagdansko vrijeme, kada raste broj transakcija, raste i broj online zamki hakera koji vrebaju vaš novac. Ako ih želite izbjeći, poslužite se ovim savjetima:

Koristite provjerene stranice

Na internetu postoji mnogo online shopping stranica. Neke od njih provjerene su, ali mnoge nisu. Ako kupujete online prvi put, upitajte prijatelje i poznanike s kojih stranica oni naručuju proizvode.

Ako nailazite na neku stranicu za kupovinu prvi put, i niste sigurni kakva joj je reputacija, proguglajte recenzije. Loš glas čuje se daleko dalje od dobrog. Ako se radi o prijevari, sigurno postoji trag o tome i brzo ćete naići na iskustvo prevarenog korisnika. Ako ne nailazite na baš nikakvu recenziju, to je isto sumnjivo. Radije zaobiđite takve stranice, nego da riskirate gubitak novca.

Provjerite sigurnost

Web stranice koje koriste SSL enkripciju štite vaše podatke od potencijalnih hakerskih napada. To je minimum sigurnosti online kupovine, a može se iščitati već iz URL-a stranice. Stranice koje koriste SSL enkripciju započinju s https. One koje ju ne koriste počinju s http. S u nastavku označava “security”. Sa stranicama koje to nemaju ne želite dijeliti podatke o svojoj kartici.

Odaberite snažnu lozinku

Čest razlog krađe podataka jesu lozinke koje je lako probiti. Kod postavljanja korisničkih računa koristite različite lozinke od postojećih i otežajte hakerima tako što će vaša lozinke biti dugačka kombinacija nasumičnih slova, brojeva i znakova.

Izbjegavajte kupovinu dok ste spojeni na javne hotspotove

Prijavom na javnu wifi mrežu pristajete na dijeljenje podataka s vlasnikom te mreže. Osim toga, takve mreže laka su meta i potencijalna meka hakera koji kradu podatke. Stoga izbjegavajte kupovinu online kad ste spojeni na javne mreže i nikad ne unosite podatke o svojoj kartici dok ste prijavljeni na javni wifi.

Provjeravajte stanje računa

Čak i ako ste pazili na sve gore navedeno, postoji mogućnost da je ipak došlo do prijevare i krađe. Ako redovito provjeravate stanje računa, brže i lakše ćete detektirati da se to dogodilo. Što brže reagirate na krađu, veća je vjerojatnost da će vam se povratiti ukradeni novac. Ako čak i sumnjate na to da ste unijeli podatke kartice na sumnjivo web mjesto, odmah kontaktirajte banku i zatražite blokiranje kartice. Za web transakcije radije koristite prepaid kartice nego obične kreditne kartice kako bi bolje raspolagali novcem i sveli rizik na minimum.