1 min čitanja

WWF je putem svog godišnjeg izvještaja Living Planet Report 2018 predstavio utjecaj ljudske aktivnosti na prirodu te naglasio hitnoću reakcije i potrebu da globalna zajednica razmotri probleme.

U nešto više od 40 godina, populacija sisavaca, ptica, riba, gmazova i vodozemaca smanjila se u prosjeku za 60 posto. Najveći uzroci gubitka biološke raznolikosti leže u prekomjernom iskorištavanju šuma i poljoprivredi, praćenim konstantnim povećanjima ljudske potrošnje.

Glavne prijetnje vrstama identificirane u izvješću izravno su povezane s ljudskim aktivnostima, uključujući gubitak i degradaciju staništa i prekomjerno iskorištavanje divljih životinja.

Ovo izvješće je upozorenje. Prirodni sustavi bitni za naš opstanak – šume, oceani i rijeke – smanjuju se. Divljina se i dalje smanjuje. To nas upozorava da moramo promijeniti smjer. Vrijeme je da uravnotežimo svoju potrošnju s potrebama prirode i da zaštitimo jedinstveni planet koji je naš dom.” – izjavio je Carter Roberts, predsjednik i izvršni direktor tvrtke WWF-US.

Posljednjih desetljeća, ljudska aktivnost također je jako utjecala na staništa i prirodne resurse koji ovise o divljini i čovječanstvu, kao što su oceani, šume, koraljni grebeni, močvare i mangrove. Procjenjuje se da je u 30 godina Zemlja izgubila oko polovice koralja, a 20 posto Amazone je nestalo u samo 50 godina.

Na osnovu rezultata istraživanja, WWF poziva da se pokrene promjena putem Globalnog sporazuma za očuvanje prirode. Upućen je poziv pojedincima, tvrtkama i vladama da predlože svoj okvirni sporazum i tako daju svoj doprinost zaštiti i obnovi bioraznolikosti.