0 min čitanja

Nakon beskontaktnog i mobilnog plaćanja, u Hrvatsku dolazi još jedna tehnološka novost u platnom prometu. Novost je i ta da će Hrvatska biti pionir u ovakvom načinu plaćanja.

Radi se o projektu norveške tvrtke Auka koja kreira aplikacije za mobilno plaćanje. Nova aplikacija koju razvijaju upravo za Hrvatsku zove se Settle.

Osnovna mogućnost aplikacije bit će slanje ili primanje novaca bez obzira u kojoj banci imate otvoren tekući račun. Prilikom autentifikacije transakcije, za identifikaciju će služiti broj mobitela. Aplikacija će se moći koristiti na svim telefonima, a njezine prednosti su brzina i smanjenje troškova za građanstvo i poslovni sektor.

Zašto Hrvatska?

Ovu novost najavio je osnivač tvrtke na Shift money Zagreb konferenciji i naveo zašto je tvrtka odabrala upravo Hrvatsku za ovaj novi model plaćanja. U Hrvatskoj još uvijek većina građana bira gotovinu kao preferirani način plaćanja zbog bolje kontrole i nepovjerenja u tehnologiju. Ipak, u rukovanju s gotovinom nailazi se na velik broj problema, a upravo njih ova aplikacija pokušava riješiti. Aplikacija Settle će na tržištu biti dostupna već početkom iduće godine.