3 min čitanja

Na Start-up akademiji održanoj od 10. do 12. prosinca u prostorima Pučkog Otvorenog učilišta, Rovinježi su pokazali da u njihovom gradu postoje snažna poduzetnička inicijativa.

Edukacije i radionice

Tijekom prva dva dana polaznici Start-up akademije uz stručno vodstvo imali su priliku saznati mnoge informacije i usvojiti vještine koje će im pomoći u realizaciji njihovih ideja. Kroz teme poslovnog planiranja, marketinga, izrade web stranice i pravnih aspekata poslovanja proveli su ih stručnjaci iz prakse: Tiziana Paris i Sanja Ferković (Odvjetnički ured Tiziana Paris), Toni Brkić (Nautic Agency), Amel Hadžipašić i Teuta Molnar (Start-Up udruga).

U panel diskusiji o poduzetništvu razmijenili smo iskustva pokretanja posla s Vesnom i Tom Thielom iz tvrtke Vesna’s Naturals, Marijanom Orbanićem (Elitimo) koji izrađuje luskuzne montažne kućice, Erikom Lukšićem, pulskim profesorom i pokretačem popularne utrke X-ica.  U panelu nam se pridružio i Alen Greblo iz agencije This is Istria, koji organizira vinske i gastro ture za turiste.

Prilike za financiranje

Treći dan sudionici su se informirali o tome kako mogu iskoristiti programe kreditiranja i potpora koji su namijenjeni upravo poduzetnicima početnicima i malim poduzetnicima. Svoju paletu mogućnosti za klijente poduzetnike predstavila je Zagrebačka banka. Program institucionalne potpore poduzetništvu predstavili je Istarska razvojna agencija. Predstavnici Grada Rovinja informirali su polaznike o mjerama i programima poticanja poduzetništva, poput poduzetničkih potpora, coworking prostora i inkubatora koji su na raspolaganju poduzetnicima početnicima.

“Ovih dana sudjelovale smo u trodnevnoj Start-up akademiji koja se održavala u Rovinju. Tokom tri dana naučile smo kako postati poduzetnik i olakšati početak samog poslovanja, upoznale puno zanimljivih ljudi i stekle nova iskustva. Predavanja su bila zanimljiva te smo u kratkom roku uspjele razviti svoju ideju uz pomoć predavača i drugih sudionika. Ugodno smo bile iznenađene cijelom organizacijom i voditeljima. Svakako bi preporučile svim svojim poznanicima, prijateljima, kolegama i rodbini da sudjeluju u akademiji”  – podijelile su svoja iskustva polaznice Ines Pruginić, Matea Selimović i Patricia Šverko.

U Rovinju je 6 budućih poduzetnika predstavilo svoje poduzetničke ideje.

Ines Pruginić, Matea Selimović i Patricia Šverko predstavile su svoj poduzetnički projekt Stapp. Radi se o aplikaciji koja olakšava i ubrzava najmoprimcu i najmodavcu proses traženja odnosno izdavanja stana. Posebice se to odnosi na studentsku populaciju koja u Puli ima znatne probleme oko pronalaska odgovarajućeg smještaja.

Mateo Herbut došao je na ideju poprilično inovativnog i jedinstvenog projekta. Naime, radi se o sve popularnijim mobilnim kućicama, koje bi bile potpuno samoodržive.

Nela Medakov Blagić predstavila je svoj projekt koji se odnosi na pružanje konzalting usluga poduzetnicima. Tijekom karijere stekla je višegodišnje iskustvo u navedenom području pa je pokretanje svog posla bio logičan nastavak.

Dražen Tovernić, turistički je djelatnik s iskustvom rada u različitim zemljama i kontinentima. Došao je na ideju da otvori vlastiti biznis koji bio pružao usluge snimanje dronom za geodetske i turističke potrebe. Usluga je relativno nova, a na tržištu postoji sve izraženija potreba za istom, pogotovo u geodetskom dijelu. Početna investicija u nabavu drona i softwera procjenjuje se na 170.000 kuna.

Silvio Budicin autor je inovacije na tržištu. Radi se o online bilijaru, koji je nastao kao ideja prije 5 godina. Nakon dugotrajne razrade ideje, nastupa na sajmovima i prezentacije po klubovima došlo je vrijeme da se odlična ideja pretvori u posao.

Patrik Frljić došao je na ideju iz područja po kojem je Rovinj nadaleko poznat – turizma. Ideja se sastoji u online recepciji koja bi objedinila više smještajnih kapaciteta, što bi olakšalo i ubrzalo prijem turista u apartmane u Gradu Rovinju.

Stručni žiri sastavljen od predstavnika Istarske razvojne agencije, Grada Rovinja i odvjetničkog ureda Tiziana Paris odabrao je tri najbolje poduzetničke ideje:

  1. Stapp: Ines Pruginić, Matea Selimović i Patricia Šverko.
  2. Nela Medakov Blagić
  3. Mateo Herbut i Silvio Budicin

Odabrane poduzetničke ideje zajedno s pobjedničkim idejama iz drugih gradova sudjelovat će u finalnoj prezentaciji na kraju siječnja u Puli i nagradnom natječaju Start-up akademije.

Start-up akademija nastavlja put po Istri: na redu su Buzet, Labin i Umag

Prvo izdanje Start-Up akademije u Istri izazvalo je velik interes. Ukupan broj sudionika u Istri sigurno će premašiti brojku 300. Nakon izdanja u Svetvinčentu, Puli, Rovinju i Poreču Start-Up akademija uzima kratku pauzu tijekom blagdanskog razdoblja.

Ciklus se nastavlja početkom iduće godine u gradovima:

  • Buzet (8.-10.01.),
  • Labin (15.-17.01.) i
  • Umag (16.-18.01.).

Zbog velikog interesa, a ograničenog mjesta za sudjelovanje, preporuka je da svoju prijavu izvršite što ranije preko linka.

Start-Up akademija provodi se u organizaciji Start-Up udruge i IDA-e te gradovima Buzet, Umag, Pula, Poreč, Rovinj, Labin i općinama Svetvinčenat i Medulin, a podržavaju je HBOR, Zagrebačka Banka, SAS knjigovodstvo, TV Nova i portali eistra.info i InspireMe.hr.

Način prijave:

Za sudjelovanje u Start-up akademiji možete se prijaviti putem linka u nastavku: https://goo.gl/forms/gFiky1XwcMCYl7ko1

O detaljima i programu dobit ćete obavijest putem e-maila po prikupljenim prijavama za pojedinu lokaciju.

Više informacija:

Više informacija o rasporedu i predavačima Start-Up akademije pronađite na linku:  i pratite na Facebook stranicama.