0 min čitanja

U svađi ste s voljenom osobom i ne uspijevate pronaći rješenje? Zagrljaj bi mogao biti odgovor na vašu nemilu situaciju.

Novo istraživanje Sveučilišta Carnegie Mellon pokazuje da zagrljaji imaju velik utjecaj na naše raspoloženje i mogu negativne emocije pretvoriti u pozitivne.

U istraživanju je sudjelovalo 404 ispitanika u dobi od 21 do 55 godina s područja Pittsburga. Ispitanici su intervjuirani o njihovoj interakciji s drugim ljudima, s posebnim naglaskom na društvene aktivnosti, odnose, sukobe i zagrljaje. Po provedenom istraživanju zaključeno je da ispitanici koji su se nakon svađa i sukoba zagrlile s osobom u svađi, imaju manji porast negativnih emocija u usporedbi s ispitanicima koji se nisu grlili. Shodno tome, na njih je svađa ostavila manji stres, kao i negativne emocije dan nakon svađe.

Dosadašnja istraživanja bila su uglavnom usmjerena na romantične odnose, dok je ovo istraživanje usmjereno na različite društvene odnose. Samo četvrtina ispitanika bila je oženjena. Dakle, ako ste u svađi s prijateljem, vrijedi isto: zagrljaj popravlja stvar!