1 min čitanja

Facebook je objavio službene standarde zajednice kojima je konačno definirano koji sadržaj je neprimjeren i koji će se ukloniti s te društvene mreže.

Facebook ima sveukupno 7.500 moderatora koji odlučuju o prihvatljivosti objavljenog sadržaja na društvenim profilima kao i koji će ukloniti. Pri tome koriste nove smjernice koje se sastoje od 27 stranica s detaljnim opisom neprihvatljivog, odnosno prihvatljivog sadržaja za objavu prema različitim kriterijima. Zabrane uključuju kršenje autorskih prava, prijetnje nasiljem, govore mržnje, seksualne eksploatacije i još mnogo toga. Njihova svrha je zaštita privatnosti korisnika ove društvene mreže.

zabrana

Dječja golotinja

Na veselje mnogih, Facebook je zabranio objavljivanje golih slika djece. Zbog mogućnosti zloupotrebe takvih fotografija, Facebook će ih ukloniti s mreže, čak i kad ih objavljuju roditelji djece u dobroj namjeri.

Omalovažavanje pojedinaca

Sadržaj poput fotografija i tekstova čiji je cilj poniziti i osramotiti pojedince zabranjen je za objavu. Ova smjernica odnosi se primarno na maloljetne osobe, a u nekim slučajevima tražit će se od „meta“ ovakvih objava prijava sadržaja kako bi se on uklonio. Ova smjernica međutim, ne odnosi se i na javne osobe s ciljem poticanja kritičke rasprave.

Golotinja

Golotinja i seksualna aktivnost smatraju se neprimjerenim sadržajem i uklanjaju se osim ako se radi o digitalno stvorenom sadržaju u obrazovne, humorističke ili satirične svrhe.

Lažna imena

Ova društvena mreža više neće dopustiti kreiranje profila izmišljenim identitetom ili uporabu nadimaka. Prilikom prijave, korisnici će se prijaviti imenom i prezimenom kojima se koriste u svakodnevnom životu.

Profili preminulih osoba

Kada Facebook ustanovi da je korisnik preminuo, njegov račun pretvara se u komemorativan, dodavanjem fraze „Sjećanje na…“. Takvi profili mogu se i obrisati ako korisnici izraze takvu želju za života, odnosno na zahtjev člana obitelji nakon smrti.

Kod svakog objavljenog sadržaja uzima se u obzir i svrha objavljenog. Primjerice, ako sadržaj prikazuje nasilje, a njegova jasna svrha je zagovaranje nenasilja, takav sadržaj bit će dopušten za objavu. Također, kontroverzni sadržaji koji su objavljeni u humoristične svrhe ili za poticanje javne rasprave o nekom društvenom problemu moći će se objaviti ako je iz takve objave jasna namjera. Detaljne smjernice mogu se pronaći ovdje.