1 min čitanja

Pitate li se gdje je najljepše živjeti? Ove godine odgovor je u austrijskoj prijestolnici. Beč je proglašen najpogodnijim gradom za život u godišnjem izvješću The Economist Intelligence Unit-a za 2018. godinu.

Tako je Beč s trona izbacio Australski Melbourne, koji je osvojio ovu prestižnu titulu čak sedam godina za redom.

 

Kako se izabire najbolji grad za život?

EIU vrši istraživanje indeksa pogodnosti za život između 140 gradova na svijetu, a rezultat je ljestvica gradova u kojima je najljepše živjeti. Metodologija obuhvaća preko 30 mjerljivih faktora iz pet kategorija:

  1. stabilnost/sigurnost,
  2. zdravstvo,
  3. kultura i okoliš,
  4. obrazovanje i
  5. infrastruktura.

Od ukupnih 100 bodova ove godine Beč je osvojio 99,1 bod, dok je prošlogodišnji pobjednik Melbourne osvojio 98,4 bodova.

 

Iako je Europski grad završio na samom vrhu ljestvice, statistički je ljepše živjeti u Australiji nego u Europi. Među deset najbolje ocijenjenih gradova, čak 3 su iz Australije. Evo koji su to gradovi odabrani uz Beč i Melbourne u top deset: Osaka, Japan; Calgary, Kanada; Sydney, Australija; Vancouver, Kanada; Toronto, Kanada; Tokyo, Japan; Kopenhagen, Danska i Adelaide, Australija.

Svijetli primjer iz susjedstva

Osim istaknutih gradova koji kotiraju najbolje na ljestvici i onih najgorih, izvješće ističe i kategoriju gradova koji su najviše napredovali u petogodišnjem razdoblju. Na ovom popisu  nalazi se Beograd, koji je u proteklih pet godina napredovao za čak pet mjesta i dospio na 82. mjesto.

Ako se spremaš na put u Austriju, pogledaj ovdje koja mjesta osim Beča ne smiješ propustiti posjetiti!