1 min čitanja

Virus koji izaziva COVID-19 zatekao nas je nespremne, uzrokovao pandemiju i globalno “zatvaranje” svega – ljudi, gradova i gospodarstva.

No, što je možda najbitnije, pokazao nam je da je moguća promjena preko noći. Kriza uzrokovana korona virusom nije posljednja u nizu, niti je odvojena od ostalih kriza, poput ekonomske, zdravstvene i klimatske. Sve su one povezane u jednu veliku zajedničku krizu.

Što možemo učiniti za našu zajednicu?

Priliku da pomognete zajednici u ovom izazovu imat ćete unutar 48 sati, na online hackathonu VersusVirus. Hackathon je intenzivna aktivnost kratkog trajanja, na kojoj se razni dionici okupljaju kako bi riješili postavljeni problem.

VersusVirus je viralni hackathon namijenjen razmjeni i brzom razvoju ideja za hitno potrebna rješenja u trenutku ove krize, kao i za izgradnju otpornosti nakon pandemije i obnavljanje gospodarstva i zajednice.

Prijaviti se mogu svi zainteresirani, od pojedinaca do predstavnika vlasti, studenti, tvrtke, znanstvenici, radnici, avanturisti, zaposleni, nezaposleni, aktivisti, institucije i svi koji još ni ne znaju da u glavama imaju potencijalno rješenje.

Način prijave

Prijavite svoju ideju na web poveznici https://versusvirus.hr do 17. travnja 2020. u 12 sati. Ukoliko nemate ideju, ali imate potrebno znanje i vještine možete se prijaviti kao mentor ili možete podržati ovu inicijativu kao sponzor.

Inicijativa za Versus Virus Hackathon nastala je kao dobrovoljno partnerstvo različitih tipova organizacija i individualaca radi zajedničkog rješavanja izazova vezanih uz pandemiju koronavirusa, ali i sve buduće krize. Ovim partnerstvom su se okupile organizacije koje sudjeluju u dijalogu, odlučivanju i provedbi odgovora koje će sudionici ponuditi, kako bi svima bilo bolje.

Kako će sve izgledati

Hackathon kreće 17. travnja 2020. prijavom sudionika, podjelom u timove i razradom ideja. Kroz subotu i nedjelju (18. – 19. travnja) timovi će razrađivati ideje uz vodstvo mentora, a događaj će se zaključiti u nedjelju navečer. Pobjednici će dobiti mentorsku podršku u daljnjem razvoju ideja.

Hackathon će se u potpunosti odvijati preko online alata kao što su Slack i Zoom.

Neke od područja na koje se sudionici mogu fokusirati i za koje mogu ponuditi rješenja su:

  • Odgovor na pandemiju koronavirusa
  • Edukacija
  • Zdravlje 
  • Mediji i zabava
  • Ekonomija i gospodarstvo 
  • Okoliš i klima
  • Umjetnost i kreativnost

Organizatori VersusVirus hackathona su: Riječka razvojna agencija Porin, Impact Hub Zagreb, Tehnološki Park Varaždin, Zelena energetska zadruga, Lean Startup Croatia, Terra Hub, EIT Climate KIC, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ivy Digital, Mohacho i Enfinita.