2 min čitanja

Nema puno primjera proizvoda u dizajnu koji su postali takav hit kao zeleni zidovi.

Kada bolje razmislimo, njihova popularnost nije ni čudna. Rastuću popularnost zelenog dizajna, nadogradili su praktičnošću, pošto ne zahtijevaju održavanje.

Od trenda do standarda

Dok je prije nekoliko godina to bio rastući trend, danas je sasvim normalno da u određenim interijerima vidimo zelene zidove ili zelene okvire.

Dio je to sve veće zastupljenosti zelenog dizajna u urbanim prostorima, koje se osim u zelenim zidovima, očituje i kroz zelene okvire, vaze i sl.

Najočitiji primjer su uredski prostori, pogotovo međunarodnih kompanija, čiji prostori rijetko mogu proći bez različitih vrsta zelenog dizajna.

Dašak prirode u interijeru

U doba kada nam obaveze i način života nameću užurbanost i odvojenost od prirode, proizvodi od stabiliziranih biljaka vraćaju nas prirodi i pružaju nam prijeko potreban odmor i odmak od svakodnevnice.

Prirodni indikatori vlage, ne privlače insekte, hipoalergene, dostupne u raznim bojama…sve su to karakteristike koje oduševljavaju svakoga tko ih upozna.

Jedna od rijetkih mana ovih proizvoda je da su zbog svojih svojstava orijentirani isključivo na interijere.

Postavljaju se na mjesta u interijeru koja nisu direktno izložena suncu ili ispod klima uređaja.

Održavanje bez muke

U vremenu komoditeta savršeno se uklopila jedna od najprivlačnijih karakteristika zelenih zidova.

Ovaj „zeleni prijatelj“ može ukrašavati vaš prostor godinama, sa nikakvim ili minimalnim održavanjem.

Ne zahtijeva zalijevanje ili obrezivanje ili bilo što drugo svojstveno klasičnim biljakama.

Pitate se kako je to moguće? Odgovor je u stabiliziranim biljkama, koje su 100% prirodne. U procesu stabilizacije biljka svoje sokove zamjenjuje otopinom glicerina postižući svjež izgled.

Od kafića i restorana do stana ili apartmana

I dok su u počecima zeleni zidovi bili koncentrirani na određene interijere, poput uredskih prostora, danas ih možemo pronaći posvuda.

Uredski prostor AXOR & hansgrohe by Green Touch

Kako bi zadovoljili svoje goste koji su ekološki osviješteni, mnogi hoteli, kuće za odmor, apartmani i ostali turistički kapaciteti prepoznali su važnost zelenog uređenja interijera.

Mnogi kafići i restorani nastojali su se istaknuti i poboljšati ugođaj svojim stalnim gostima te privući nove potrošače koji su usmjereni na prirodu i ekologiju.

Zeleni zid u kafiću Labelle D’or by Green Touch

Arhitekti i dizajneri interijera odavno su u svoje projekte inkorporirali nove trendove, pa smo svjedoci novih zgrada čije primjerice hodnike ukrašavaju različite vrste zelenila.

Kako se proizvod sve više komercijalizirao, te mu se smanjila cijena, sve više ljudi želi podići kvalitetu i doživljaj življenja te u svoje domove unijeti dašak zelenila. Primjena je sve više rasla pa zeleni dizajn možemo pronaći u kuhinjama, kupaonama i dnevnim boravcima.

Utjecaj na čovjeka

Mogu nas učiniti sretnijim i produktivnijim jer zadovoljavaju čovjekovu potrebu da budemo u prirodi.

Studije pokazuju da mogu podići naše raspoloženje te smanjiti negativna ponašanja i raspoloženja poput tjeskobe i sl. Štoviše, otkriveno je da povezanost s prirodom smanjuje stres i popravlja mentalni umor.

Green Touch: zeleno uređenje interijera

Green Touch studio specijaliziran je za zeleno uređenje interijera. Do sada su realizirali preko 50 različitih projekata diljem Hrvatske i inozemstva. Imali su priliku raditi stambene zgrade, urede međunarodnih kompanija, kuće za odmor, apartmane, stanove, restorane, kafiće…

Usluga je po principu ključ u ruke pa rade dizajn i montažu zelenih zidova, okvira, logotipa… Sve je u potpunosti personalizirano i izrađuje se u skladu s željama i potrebama korisnika (veličina, boja, motiv i sl.). Imaju i mnoštvo vlastitih proizvoda poput satova, vaza, dječjih noćnih lampi, ruža…