1 min čitanja

Ako nemate fokus i osjećate se loše u prostoru u kojem radite ili živite, problem bi mogao biti u uređenju interijera. Boje, namještaj, raspored predmeta, pa čak i osvjetljenje mogu utjecati na naše mentalno zdravlje – pozitivno ili negativno. Ako mislite da ste i vi „žrtva“ uređenja prostora u kojem boravite, prije nego što se bacite u adaptaciju i devastaciju, pogledajte kako možete jeftino i brzo napraviti pozitivne promjene u svom domu ili uredu.

1. Zazelenite prostor

Osim što će vas nahraniti kisikom, biljke će vas nahraniti energijom i pozitivom. Ne kaže se bez veze da je najbolje punjenje baterija šetnja prirodom. Istraživanja pokazuju da zelena boja ima umirujući efekt, pomaže otpustiti stres i čini nas optimističnima. Stoga, za početak u vidno polje „namontirajte“ omiljenu biljku i ne zaboravite adekvatno se brinuti o njoj.

lights-hanging plants
Photo: Pixabay

2. Riješite se nepotrebnih stvari

Da li možete živjeti, raditi i stvarati ako je oko vas neorganizirani kaos? Ako je odgovor da, skidamo vam kapu i gradimo bistu. Nagomilani predmeti oko nas odvraćaju nam pažnju i stvaraju stres. Umanjuju našu produktivnost i utječu na kvalitetu rada. Zato prigrlite minimalizam i budite uredni. Ako svaki dan samo nekoliko minuta posvetite pospremanju iza sebe, radite prostor za nove ideje.

minimalizam-dizajn-interijera
Photo: Pixabay

3. Birajte ergonomski i funkcionalni namještaj

Svi smo svjesni važnosti dobrog sna. Tajna se krije u kvalitetnom madracu. Ali to nije sve. I stolica je vrlo važna. Izaberite onu koja je udobna i prati vaše ispravno prirodno držanje. Osim toga, obratite pažnju na to da se između namještaja morate moći kretati. Uz mnoga kreativna i jeftina rješenja na tržištu, možete lako naći lijepo i ekonomično rješenje za namještanje doma i poslovnog prostora.

4. Odredite mjesto za gadgete

Pametni telefoni, tableti i drugi gadgeti pomažu nam da budemo produktivniji. Ali oni su ujedno i veliki kradljivci vremena. Odredite im posebno mjesto u domu ili uredu kako vam ne bi krali pažnju.

bedroom-gadget-drawer
Photo: Pixabay

5. Intenzivne boje zamijenite neutralnima

Boje imaju velik utjecaj na naše raspoloženje, a utjecaj ovisi i o nizu okolnosti u kojima se nalazimo. Tako na primjer, u domu dok smo opušteni crvena boja može značiti toplinu. Ako smo u žurbi i stresu, crvena boja može učiniti da se osjećamo još gore. Ne dopustite da jarke boje dominiraju prostorom, već ih zamijenite umirujućim i neutralnima. Ako ipak želite unijeti malo šarenila u prostor, možete to učiniti pomoću dekora.