2 min čitanja

Ljubav više nije što je nekad bila. Kako su se društvene mreže i tehnologija uplele u naše ljubavne odnose, oni poprimaju neke sasvim nove i zbunjujuće oblike. Postalo je lakše nego ikad stupiti u kontakt s osobom koja ti se sviđa. Opet, postalo je lakše nego ikad nestati iz njenog života.

A teže nego ikad, postalo je u obilju opcija donijeti odluku, u nadi da ipak postoji bolji match (swipe left).

Novi trendovi u online dejtanju dovode do novih bizarnih obrazaca ponašanja. Ovi niski udarci dobili su i viralne nadimke. Kako se ne biste izgubili u moru čudnih izraza pripremili smo vam jedan mali user guide.

Ghosting

Izraz ghosting već je duže vrijeme popularan i infiltrirao se u naše vokabulare. Ako ste single, a niste se još susreli s ovim izrazom, kladimo se da ste doživjeli njegovo značenje. Dakle, ghosting opisuje situaciju kada nakon određenog perioda viđanja, vaš kandidat ili kandidatkinja za nešto više jednostavno nestane iz vašeg života bez objašnjenja, poput duha. To uključuje prekid bilo kakve komunikacije, kao i ignoriranje poruka i poziva. Osoba koja je „ghostana“ ostaje u nevjerici i zbunjena, bez ikakvog objašnjenja i zaključka.

Ghosting

Haunting

Ovaj izraz odnosi se na nastavak komunikacije na društvenim mrežama nakon prekida. Ali ne normalne komunikacije poput povremenog „Kako si?“ ili slično. Haunting je jeziva verzija, a odnosi se na pasivnu komunikaciju. Označava situaciju kada bivši ili bivša lajkaju vaše fotografije na društvenim mrežama, pa čak i one na kojima ste s novim partnerima, ostavljajući vam upitnike.

Breadcrumbing

Breadcrumbing je haunting na steroidima. Ako nakon prekida i dalje dobivate povremene dvosmislene poruke ili zavodljive fotografije u čudna doba, vaš bivši partner radi upravo to: ostavlja vam mrvice kruha. Tako vi mislite da ipak još postoji nada za vašu ljubavnu priču, ali to nije slučaj. Osobe koje rabe ovu taktiku ne žele repete, samo imaju iritantnu potrebu ostati u kontaktu.

breadcrumbing-gesture

Benching

Benching  je vrlo sličan prethodnom ponašanju, ali on uključuje i namjeru. A namjera je zlobna: čuvati žrtvu u rezervi za slučaj da druge veze ne budu uspješne. Kako ćete otkriti da li vas netko bencha? Povremeno se javlja, lajka i komentira vaše objave na društvenim mrežama, ali ne čini ništa kako bi potaknuo ozbiljniju komunikaciju. Toj osobi niste u planu, ali ako sve druge opcije propadnu, planirajte da ćete joj postati dio plana.

Stashing

Ako vas netko stasha, nećete to otkriti odmah jer se veza naizgled čini zdravom i normalnom. Povremeno se viđate, često se čujete, izlazite zajedno i to traje već neko izvjesno vrijeme. Ali jedna stvar nedostaje: komunikacija s drugim ljudima.

couple

Ako vas kandidat za nešto više nakon nekoliko mjeseci ne upozna s baš nijednim prijateljem ili članom obitelji, ne komunicira s vama javno na društvenim mrežama to može značiti da vas stasha. Krije vas od svog života kako bi mogao skrivati svoj život od vas, a vjerojatno kako bi mogao viđati i druge osobe istovremeno.

Submarining

Submarining se pojavljuje kao posljedica ghostingu. Događa se kada osoba koja je prekinula komunikaciju iz neobjašnjivih razloga, nakon nekog perioda opet ulazi u vaš život kao da se ništa nije dogodilo. Poput podmornice koja je izronila iz činilo se, praznog i mirnog morskog prostranstva.

Kittenfishing

Pecanje mačića je zapravo lažno predstavljanje na društvenim mrežama.

kittenfishing

Svi mi malo uljepšamo svoje javne profile, ali ove osobe idu u krajnost. Kako bi bili atraktivniji, oni obmanjuju druge, a pritom koriste razne taktike. To mogu biti profilne fotografije koje su stare ili obrađene do neprepoznatljivosti. To može biti lažno hvalisanje nepostojećim uspjesima i talentima. Ipak, uživo se ova taktika brzo prepoznaje i takve osobe većinom ipak ostanu praznih džepova.