1 min čitanja

Većina ljudi ne razmišlja mnogo prije korištenja mobitela. Koriste ga svugdje i stalno. Za stolom, u toaletu, na ulici, u čekaonici kod doktora. Čak i ako često perete ruke, mobitel sigurno ne čistite tako često. Posljedica je ta da na zaslonu vašeg mobitela obitavaju milijuni bakterija. Istraživanja su u više navrata dokazala kako je mobitel prljaviji od prosječne wc školjke. I to čak 10 puta!

Zabrinuti? Imate i zašto biti. Normalno je da čovjek živi u simbiozi s bakterijama, ali među bakterijama na mobitelu ima i onih koje vam mogu naštetiti.

Što učiniti? Evo nekoliko savjeta kako da zaštitite sebe i svoj mobitel od zločestih bakterija:

Držite mobitel podalje od toaleta!

Najgore mjesto na kojem možete koristiti mobitel je toalet. Kada povučete vodu, bakterije se raspršuju svugdje, pa i po mobitelu ako je on u blizini. Ako mobitel nakon toga ne očistite, i nastavite ga koristiti to je jednako nepranju ruku nakon korištenja obavljanja nužde. Najgore što se može dogoditi jest to da na vaš mobitel dospije bakterija Escherichia coli, koja se nalazi u izmetu i tako uzrokujete ozbiljne posljedice na vaše zdravlje.

prljave_ruke
Izvor: Pixabay

Čišćenje mobitela

Redovito čistite vaš mobitel. Koliko redovito? Jednom tjedno dovoljno je ako niste bolesni ili prehlađeni. U tom slučaju, očistite ga češće.

Na tržištu postoje brojne antibakterijske maramice koje možete koristiti za čišćenje telefona. Ako ne želite trošiti novac na maramice, možete koristiti medicinski alkohol. Natopite krpu ili maramicu alkoholom i nježno obrišite mobitel kako bi uklonili nečistoću i bakterije. Držite se podalje sredstava za čišćenje u spreju koji raspršivanjem mogu završiti u mikrofonu ili drugim utorima i tako oštetiti vaš mobitel.

Perite ruke

Zadnje, no ne i najmanje važno: često perite ruke, a pogotovo kad se nalazite u javnim prostorima. Nikad ne znate tko je prije vas dirao kvaku, i kad je zadnji put ta osoba oprala ruke.