2 min čitanja

Često se susrećem s dvije suprotne situacije, odnosno pitanja sa strane mojih klijenata koji u konačnici, ako se postupi krivo, imaju negativan učinak na napredak u našem putu ka cilju koji smo si zadali.

Prva situacija su klijenti koji preskaču treninge ili krše neka pravila prehrane radi manjih zdravstvenih problema (ili problemčića), koji su se mogli riješiti tako reći u hodu i koji bi se čak i brže i lakše riješili uz trening ili zdravu prehranu. Pri tome mislim na situacije “Boli me glava, preskočit ću trening” ili “Danas sam imao stresan dan na poslu, neće škoditi ako umjesto piletine pojedem hamburger koji ću zasladiti sa sladoledom”.

U takvim situacijama, gdje realno ne postoji nikakva zdravstvena prepreka da bi se odradio trening – preskakanje istog je pogrešno. Glavobolju bi možda riješila koja litra vode više tijekom dana ili prilagođen trening.

Naime, novo istraživanje koje je proveo Centar za glavobolje u Novoj Engleskoj, pokazalo je da osobe koje redovito vježbaju, a već od prije pate od jakih glavobolja i migrena, imaju mnogo rjeđe napadaje i bol je manja. Stres koji se nakupio tijekom dana je zapravo savršen razlog da upravo pojačamo trening, kako bismo se riješili svog tog stresa, protresli cijelo tijelo i iz teretane izašli lakši od svih briga i problema. Teška, masna hrana bogata lošim ugljikohidratima i šećerima će nas samo zakucati za kauč gdje ćemo se nastaviti stresirati.

 

Kako dalje !?

Znači, rješenje je doći svom treneru, reći što te muči i odraditi vrhunski trening koji će iznojiti sav stres nakupljen tijekom dana. S druge strane, postoje klijenti koji forsiraju treninge čak i onda kada to nije najbolje rješenje. Teže ozlijede, istegnuća, gripa i slična stanja nikako nisu dobra podloga za stavljanje tijela pod dodatni stres u obliku napornog treninga. Ne samo da nećemo odraditi trening adekvatno ili napraviti neki napredak, nego postoji mogućnost i dodatne ozlijede te produživanja vremena oporavka, jer tijelu nismo dali da predahne.

 

Reset za tijelo i um

Stoga si u takvim situacijama dajte vremena – trening neće nigdje pobjeći, a organizam će vam biti zahvalan što ste mu dali vremena da se resetira, odmori i dođe sebi te bude još spremniji za buduće treninge. Odmor te prehrana bogata proteinima, dobrim ugljikohidratima, vlaknima te puno tekućine, u kombinaciji sa nešto ekstra vitamina je dobitna kombinacija kojom ćete tijelo pripremiti za ostatak utrke ka svom cilju.

 

Zaključak je da, kao i u svemu, i u ovim situacijama ključ je uravnoteženost. U ničemu ne valja pretjerivati pa tako ni u odmoru, a niti u treningu u danima kada tijelo na to nije spremno. Bitno je pametno odvagati situaciju, u dogovoru sa svojim liječnikom ili trenerom, te tako pronaći najbolji način da premostite tih par dana zdravstvenih problema.

A dalje samo jako!