2 min čitanja

Situacija je sljedeća- trenirate, po mogućnosti već neko vrijeme. Imate razrađen plan treninga, ne trenirate na slijepo. Idete dovoljno puta u tjednu, pazite na odmor, posebno na prehranu, znate točno što vašem tijelu treba da bi izgradilo mišić, a Mind muscle connection ili konekcija uma i mišića vam je još jedan trend o kojem ćete usputno pročitati

Hm, prema svemu sudeći ovo je već gotov članak. Sve divno i krasno.
E, pa ne baš!
Postoji nešto što možda još niste isprobali, a ja sam ga dvije rečenice prije navela pod trendovima.

Prema svemu sudeći, da ga osobno nisam otkrila, ne bih se nikad pomakla s početka.

Izazovi na putu

Ljudi su programirani da uvijek razmišljaju kako postići najbolje rezultate s najmanje napora. Jednostavno smo tako stvoreni.
U fitness svijetu to funkcionira tako da pronađemo aktivnost koja nam paše, dodamo svemu dobar plan ostvarenja cilja sami ili uz pomoć trenera, te ako smo dovoljno motivirani, držimo se preporučene prehrane i dodataka.

Ako ste se sami upustili na fitness putovanje, velika je vjerojatnost da će te pojam Mind muscle connection čuti nakon sto ste već neko vrijeme proveli u znoju. Za to vrijeme, postigli ste već neke manje rezultate, ali ne date se smesti. Ima vremena, a rezultati ne stižu preko noći. I tako, lagano dođete do od godine dana treniranja, a rezultati jedva vidljivi.

Jedete zdravo i odmjereno, tu i tamo neki cheat meal, povećavate težine i ponavljanja, ali eto, vaše tijelo sve nešto ‘laganini’.

Što ako vam kažem da ste jednim dijelom i dalje velika lijenčina ma koliko god bili redovni na treninzima i ažurni s trendovima prehrane. To jest, vaš um je.

Evo primjera:
Vježbate tako primjerice na leg pressu, izvodite sve pravilno. U međuvremenu, razmišljate o svom ručku ili o razgovoru od jutros u kojem ste se mogli malo bolje izraziti, odgovorite još i na par poruka. I eto, dok ste osmislili ručak i dogovorili sa frendovima kavu, niste ni svjesni da ste odradili jednu seriju vježbe. Super, multitasking na razini. Nažalost, ovakav pristup vas neće dovesti do razine do koje bi htjeli.

Kako to zapravo funkcionira?

Koliko god mislili da sprave i hrana mijenjaju i grade vaše tijelo, to su tek sredstva.
Vaš um je master graditelj. Ono što svi znamo je da um šalje informacije do vaših mišića kako bi oni izveli pokret. Ako se ne fokusirate na ono što radite, kao i u svemu u životu, proći ćete polovično. Svi znamo da naše ruke i noge pokrećemo bez prevelikog razmišljanja, naš um te kompleksne pokrete izvodi bez problema, ali kad je u pitanju rast mišića tu će mu trebati malo pomoći.

Najbolje je da se u potpunosti usredotočite na pokret i osjetite u potpunosti napor koji se događa prilikom kontrakcije. Tako postižete da više informacija iz vašeg uma dođe do vašeg mišića. I to je to. Zato sljedeći put kad budete na treningu, probajte se fokusirati na mišić koji vježbate, prođite u glavi cijeli njegov pokret.

Rezultati, po vlastitome iskustvu, provjereno brže dolaze! Nakon što krenete koristiti ovaj princip, osvijestiti će te to ne samo prilikom vježbanja, već i prilikom hodanja i drugih aktivnosti. Prije nego dodate više težine jer ne napredujete , probajte s postojećom težinom, ali s fokusom na mišić i kontrakciju. U pravom smislu riječi, kvaliteta, ne kvantiteta.