1 min čitanja

Istraživači sveučilišta Northwestern iz Chicaga otkrili su razlog zbog kojeg žene odustaju od vježbanja.

Učlanjenje u teretanu ili grupu za vježbanje odličan je način stvaranja navike redovite tjelovježbe. Ipak, mnoge osobe ubrzo odustaju od vježbanja, a razlog može biti upravo u trenerima. Treneri često motiviraju svoje članove pričajući im o tome kako tjelovježba utječe na tijelo pojedinca. Istraživanje je pokazalo kako upravo takav motivacijski govor kod mnogih, a posebice žena čini da se osjećaju loše i stvaraju negativnu sliku o svom tijelu.

Trener čini razliku

Psiholozi su istraživanje proveli na dvije fokus grupe članova fitnessa. Ispitanici su trenirali u istim uvjetima: radili iste vježbe uz istu glazbenu pozadinu, jedino su treneri bili različiti. Trener prve grupe motivirao je svoje članove razgovorom o tome kako tjelovježba oblikuje njihovo tijelo i utječe na gubitak viška kilograma poput “Riješimo se tog celulita” ili “Ova vježba oblikuje vaše noge”. Članovi te grupe stvorili su negativno mišljenje o svom tijelu i češće odustali od vježbanja. S druge strane, trener koji je motivirao svoje članove komentarima kako tjelovježba utječe na snagu i zdravlje poput npr. “Ova vježba pomaže vašem tijelu da radi nevjerojatne stvari u kojima uživate” imao je suprotne rezultate.  Grupa je bila zadovoljna i postizala odlične rezultate.

U istraživanju je sudjelovalo 203 polaznika fitnessa, studentica sveučilišta.  Prije i nakon vježbanja ispitanici su ispunjavali upitnike u kojima su opisali kako se osjećaju. Ispitanice iz prve grupe imale su negativne komentare nakon vježbanja, osjećale su sram i samoprijezir. Istovremeno, ispitanice iz druge grupe bile su zadovoljne postignućima i osjećale su se snažno.