2 min čitanja

Rolanje ili trčanje? Pa stvarno, koje je zapravo bolje i koje će nam prije donijeti tu ljetnu formu o kojoj sanjamo?

Počelo nam je ovo ludo vrijeme kada nam se u mislima lagano pojavljuju privlačni obrisi sunčane plaže i možda nešto manje privlačne konture naše ritice. Naravno, prvo što napravimo, postavimo svom najboljem prijatelju Googleu pitanje kako najbrže skinuti xy kilograma do ljeta, koje su najbolje vježbe  za trbušnjake i sl.

Budući da sam i sama nedavno poludjela za jednim prekrasnim tirkiznim ljepoticama krenula sam sam se pitati hoće li mi to biti stvarno zadovoljavajući oblik kardio aktivnosti. E sad…

Kako rolanje utječe na tebe?

Prilikom rolanja radimo puno blaže pokrete tako da izbjegavamo ono gadno opterećenje za zglobove, a pogotovo koljena. Za sve, koji kao i ja na to moraju posebno paziti, ovo je jedan od najbitnijih segmenata. Također, role ćeš, kao i bicikl,  moći koristiti kao prijevozno sredstvo do posla, škole ili faksa i bez previše uložene muke izbjeći dosadnu vožnju u tramvaju. Naravno, manje muke=manje kalorija, ali kada si to mogao trčati na posao? Nikada, jer bi se preznojio dovoljno da te izbace s posla, a to lagano rolanje koje te neće preznojiti i dalje će potrošiti više od pukog sjedenja u autobusu.

Trčanje sagorijeva više,ali…!

Neosporno je da će trčanje uvijek spaliti više kalorijskog unosa no to nije nešto čime bih se ja slijepo vodila. Osim što se tijelo vrlo brzo navikne na lagani jogging pa počne trošiti sve manje tu se za mene javlja i problem samih pokreta. Dat ću vam primjer na sebi.

Svojevremeno sam pronalazila veliko zadovoljstvo u jutarnjem trčanju, svako jutro odradila svojih 5 kilometara i valjala se od zadovoljstva kad bih shvatila da je moj “morning run” gotov, a još uvijek stignem pod vrući tuš i predavanje u 8 ujutro!:) Da…do te mjere sam bila nadobudna.

Trčala bih laganim ujednačenim tempom koji je svakim danom postajao sve lakši i manje naporan, a ja sve “ravnija”…da, na mjestima gdje ne želiš biti ravniji… Tada sam na trčanje počela voditi i svog psa koji bi svako malo podivljao od euforije pa se lagani jogging pretvorio u jedan naporni HIIT koji je gradio sva prava mjesta, no trgao je koljena… tad sam odustala!rolanje

Odaberi po svom guštu…

…jer tako sam i ja odabrala. Bacit ću ti samo mali hint! Prilikom rolanja uvijek si u blagom polučučnju koji je gotovo nužno održavati te tako svakim svojim pokretom gluteus iliti tvoja ritica i kvadriceps rade kao ludi, a mišići leđa i trbuha konstantno su u kontrahiranom stanju. Upravo tako osim topljenja masti poticat ćeš i rast mišića, oblikovanje figure, manje celulita i bolju cirkulaciju bez velikog opterećenja za zglobove.

Ukoliko ipak odlučiš zaigrati za drugi tim i nastaviti trčati predlažem ti da se fokusiraš na promjenjivi tempo kako bi se tvoje tijelo što sporije navikavalo i trošilo te kalorije za koje se toliko mučiš. Isto tako potrudi se odabrati pravilnu podlogu koja nije neravna, a nije ni beton, već prava podloga za trčanje koja neće u toj mjeri opterećivati tvoje gležnjeve, koljena i kukove.