1 min čitanja

Kako se uspješno boriti protiv viška kilograma i zadržati idealnu težinu? Nova studija otkriva kako pomaže redovito vaganje.

Istraživanje provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pittsburghu pokazalo je kako ljudi koji se često važu imaju veću vjerojatnost da u kraće vrijeme uklone neželjene kilograme u usporedbi s onima koji se klone vaganja.

U studiji su sudjelovale 1.042 odrasle osobe  koje su kroz 12 mjeseci izvještavale istraživače o svojim navikama ali i kilogramima. Na osnovu dobivenih vrijednosti istraživači su usporedili učestalost vaganja s težinom i otkrili kako su sudionici koji su se vagali na dnevnoj razini pokazali značajniji gubitak težine na kraju godine. Sudionici istraživanja koji su se vagali jednom tjedno ili rjeđe, nisu izgubili na težini.

kalorije_mjerenje_prekomjerna_težina
Izvor: Pixabay

Redovito praćenje tjelesne težine omogućava nam da vizualiziramo cilj. Ali ne samo to. Redovitim vaganjem lakše ćemo identificirati pozitivne obrasce koji utječu na skidanje kilograma i tako ih usvojiti. Utjecaj promjene prehrane ili tjelovježbe na naše tijelo najlakše ćemo primijetiti ako pratimo što se događa na vazi. Tako ćemo se i motivirati na usvajanje pozitivnih navika koje su učinkovite u borbi protiv suvišnih kilograma.

Logika iza ovog istraživanja vrlo je jednostavna: obratite pozornost na svoje tijelo i više ćete se brinuti za njega, kao što vrijedi i za sve ostalo u životu.