1 min čitanja

Učestalo objavljivanje selfija na društvenim mrežama znak je zadovoljstva samim sobom, ali često takvo ponašanje može utjecati na egoizam i narcisoidnost. Nova studija pokazala je da ljudi koji učestalo objavljuju svoje fotografije na društvenim mrežama imaju povećanu razinu narcizma u odnosu na ostale.

 

Povezanost narcizma i društvenih mreža

Istraživači su i ranije sumnjali na povezanost narcizma i društvenih mreža. No, teško je otkriti je li prije nastala kokoš ili jaje. Da li narcisoidne osobe zbog svoje prirode objavljuju više svojih fotografija i broje lajkove, ili pak društvene mreže izazivaju potrebu učestalog fotografiranja i razvijaju narcisoidni poremećaj?

Jedna od ključnih karakteristika narcisoidnosti jest potreba za divljenjem i pohvalom drugih osoba. Narcisi imaju snažan osjećaj samopouzdanja i općenito često misle da uobičajena društvena pravila za njih ne vrijede.

U ovoj studiji koja je nastala u velško talijanskoj suradnji sveučilišta sudjelovala su 74 ispitanika u dobi između 18 i 34 godine. Istraživači su pratili njihovo ponašanje na društvenim mrežama i testirali njihovu razinu narcisoidnosti te otkrile zanimljiv uzorak.

 

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja pokazali su kako objavljivanje selfija može povećati narcisoidnost kod korisnika društvenih mreža. Istraživači su otkrili da pojedinci koji su učestalo objavljivali svoje fotografije kroz promatrano razdoblje, razvili su 25% više narcisoidnih osobina. Takvih ispitanika bilo je čak 20% u ukupnom uzorku. Osobe koje su na početku razdoblja pokazale veću razinu narcisoidnosti, do kraja perioda pojačale su te karakteristike.

Istovremeno, ispitanici koji su na društvenim medijima objavljivali tekstualan sadržaj nisu pokazali takve rezultate.