1 min čitanja

 

Ponekad s vrlo malo, gotovo ništa sna funkcioniramo kao švicarski sat. Ipak, dugoročna posljedica deprivacije sna je umor, iscrpljenost i loše raspoloženje. S druge strane, ni previše sna nije dobro. Nema ljepšeg osjeća nego probuditi se ujutro bez alarma. Ali što ako pretjeramo? I “predoziranje” snom može utjecati na umor i imati negativne posljedice na naše svakodnevno funkcioniranje.

Koja je onda optimalna doza sna?

Na to pitanje odgovaraju znanstvenici sa Zapadnog Sveučilišta iz Kanade (Ontario) novim istraživanjem. U istraživanju je sudjelovalo 40 tisuća ispitanika iz cijelog svijeta. Njihova zadaća bila je pratiti svoje navike spavanja kroz trodnevni period i detaljno odgovoriti na mnoštvo pitanja o njihovim uobičajenim navikama i životu, kao i navikama u ta tri dana. Ovo vrlo detaljno istraživanje pokrilo je sve teme: od obrazovanja sve do lijekova koje koriste.

Istraživanje je otkrilo da je optimalna količina sna 7-8 sati dnevno. Ispitanici koji su spavali toliko postigli su najbolje rezultate na testovima pažnje, rezoniranja, kratkotrajnog pamćenja i svih drugih kognitivnih sposobnosti. Zanimljivo je i otkriće da su ispitanici koji su prekrdašili 7-8 sati sna pokazivali slabije sposobnosti, jednako kao i oni koji su spavali manje od toga. Najgore rezultate postigli su ispitanici koji su spavali dnevno do 4 sata.

Prva faza istraživanja

U ovoj prvoj fazi istraživanja znanstvenici su imali cilj odrediti optimalnu dozu sna temeljenu na ponašanju i navikama ispitanika. Kako je ovo detaljno istraživanje osiguralo veliku bazu podataka, u slijedećim fazama istražit će se nastaviti. Planira se povezati količina spavanja sa drugim faktorima poput zemalja iz kojih dolaze ispitanici, spola i njihove dobi.