2 min čitanja

Motivacija je nešto što je prijeko potrebno u svim segmentima života- bila to škola, posao ili neke dodatne aktivnosti- pa tako i odlazak u teretanu ili držanje određenog plana prehrane.

Motivaciju ne trebaju samo rekreativci nego i profesionalni sportaši, pa tako i vaš trener. Osobno volim pročitati dobre motivacijske poruke, posebno ako se poklope na neki težak i naporan dan pun obaveza, kada trebam neki ekstra “push” da ga izguram, tako da ću danas s vama podijeliti neke od svojih najdražih motivacijskih poruka te što sam ja iz njih izvukao.

Neke su snažne, neke su duhovite no ono što im je zajedničko je da su odradile svoj posao- a to je da me motiviraju i “nabriju” da dam sve od sebe i sa maksimalnom posvećenošću odradim sve čega se prihvatim. Neke od njih bolje zvuče na svom izvornom(engleskom) jeziku, no vjerujem da će i na hrvatskom odraditi ono što sam zamislio.

 

“Danas ću napraviti sve ono što drugi neće, tako da sutra mogu postići sve ono što drugi neće.”

Na dane kada se pitamo “Što je meni ovo trebalo?” pri tome misleći na onu piletinu koju treba ispeći, rižu koju treba skuhati za sutra i cardio koji treba odraditi- samo pomislite da će te sutra, prekosutra ili za tri mjeseca postići cilj koji ste si zadali, dok će oni koji nisu radili sve ovo ostati daleko iza vas.

 

“Ono si što jedeš.”

Po meni jedna od najboljih i najtočnijih rečenica koje sam ikada pročitao. Naime, logika nalaže da ako se hranimo zdravo, raznoliko i uravnoteženo- naše tijelo i um će to reflektirati. Bit ćemo sretniji, zadovoljniji i zdraviji. Isto tako, ako ne pazimo na svoju prehranu- osim što nam prijeti pretilost I razne bolesti- bit ćemo i nezadovoljni sami sobom i tu nam ništa neće pomoći dok se sami ne pokrenemo.

 

“Bol je privremena, slava je vječna”

Kao što svi moji klijenti na treninzima znaju- trening nekada boli, no stisneš zube i izdržiš! Zašto? Zato što će plodovi onoga što ćemo postići upornošću, žilavošću i ne odustajanjem biti fenomenalni!

 

“Gubitnici traže isprike, pobjednici načine.”

Najlakše je reći: ”Danas ne stignem na trening.” Ili , “Nisam imao vremena pojesti nešto zdravo pa sam skočio do pekare” . No ono što je teško, ali i pohvalno kada se netko, uz sve potencijalne obaveze i problem uspije naći vremena za odraditi trening, pripremiti si zdrave obroke, pročitati knjigu, prošetati s djecom u prirodi- sve to je ono što čini pobjednike.

 

“Nije bitno kojom brzinom ideš- bitno je da se krećeš.”

Napredak nekada ne dolazi onako brzo kako mi to želimo ili kako smo mi to zamislili. No isto tako kako se kilogrami nisu nakupili preko noći, zdravlje se nije narušilo u par dana, leđa se nisu ukočila od par tjedana neaktivnosti- tako ni napredak neće doći brzo. Potrebno je vrijeme i strpljenje,  no ono što je najbitnije je da ne odustajemo i da idemo dalje, dok ne stignemo do svog cilja.

 

“I greška je uspjeh, ako smo od nje nešto naučili.”

Nitko nije savršen i svi činimo greške- bilo to u međuljudskim odnosima kada nenamjerno povrijedimo bližnje, bilo to kada propustimo trening radi lijenosti ili kada pojedemo burek jer nam je to bilo lakše, brže i praktičnije od stajanja za štednjakom sat vremena- no upravo svaka ta greška može biti nešto novo što smo naučili i baš radi nje postali jači, bolji, uporniji.

 

Možda baš ove poruke budu onaj ekstra “push” koji ste trebali danas te vas natjeraju da se zamislite, promislite te promjenite nešto.