1 min čitanja

Loša vijest za sve one koji vjeruju da je zdravo dnevno popiti čašu vina.

Rezultati velike studije provedene u 195 zemalja svijeta upućuju na to da čak i povremeno konzumiranje alkohola – čaše vina ili piva povećava rizik od pojave zdravstvenih problema.

Voditelj studije u kojoj je sudjelovalo više od 500 stručnjaka iz svih dijelova svijeta, Max Griswold, znanstvenik Instituta za metriku i evaluaciju iz Seattlea kaže da je riječ o dosad najopsežnijoj studiji s obzirom na raspon podataka.

Potvrđeno je tako ono što je zaključeno u ranijim istraživanjima – ni najmanja količina alkohola nije dobra za zdravlje.

Rizici neutraliziraju njegov zaštitni učinak

Unatoč ranije provedenim istraživanjima po kojima umjereno pijenje alkohola štiti od srčanih bolesti, nova studija pokazuje da i najmanja količina čini više štete nego koristi.

“Rizici koje izaziva konzumacija alkohola neutraliziraju njegov zaštitni učinak. Pritom treba voditi računa i o tomu da zdravstveni rizik raste proporcionalno popijenoj količini alkohola, ističe Griswold.

Sedmi po redu uzrok preuranjenih smrti i bolesti

Svakodnevno pijenje standardne količine od 10 grama alkohola, što je ekvivalent malom pivu, čaši vina ili čašici od 30 ml žestokog pića, za otprilike 0,5 posto povećava opasnost od razvoja najmanje jedne od dvadeset bolesti povezanih s alkoholom.

“Na globalnoj razini, dodatan rizik od 0,5 posto među onima koji svakodnevno konzumiraju alkohol rezultirat će smrću 100.000 ljudi godišnje”, objašnjava jedna od sudionica studije, Emmanuela Gakidou, profesorica na sveučilištu Washington.

Ova znanstvenica iznosi podatak da je u 2016. prekomjerno konzumiranje alkohola bilo sedmi po redu uzrok preuranjenih smrti i bolesti. Ispred su samo: visok krvni tlak, pušenje, niska porođajna težina i prijevremeni porod, dijabetes, pretilost i zagađenost okoliša.

Najviše piju Rumunji i Ukrajinke

No treba istaknuti da je među populacijom starom između 15 i 49 godina života alkohol najsmrtonosniji čimbenik bolesti i preuranjenih smrti. Odgovoran je za više od 12 posto smrtnih slučajeva u muškoj populaciji.

Na vrhu ljestvice po konzumaciji alkohola su Rumunji koji dnevno prosječno popiju devet pića, a nakon njih su Portugalci, Luksemburžani, Litavci i Ukrajinci sa sedam pića dnevno.

Među ženama su po količini prve na popisu Ukrajinke koje u 24 sata prosječno popiju više od četiri pića, a slijede ih stanovnice Andore, Luksemburga, Bjelorusije, Švedske, Danske, Irske i Velike Britanije koje dnevno prosječno konzumiraju tri jedinice alkoholnog pića.