1 min čitanja

Stručnjaci upozoravaju kako pretjerana izloženost mobilnim telefonima ili TVu može uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice za djecu. Roditeljima savjetuju da što više vremena posvete stimulaciji djece da izađu iz kuća.

Zasloni mobilnih telefona postali su sastavni dio svakodnevnog života čovjeka, a stručnjaci još uvijek pokušavaju shvatiti na koji način konstantna izloženost mobilnim telefonima može imati utjecaja na ljudsko zdravlje.

Udruženje American Heart (AHA) u objavljenim preporukama upozorava da je sjedeći položaj samo jedna od opasnosti koje mogu dovesti do problema s težinom.

Oni pozivaju roditelje da djecu “izvuku” iz kuća ističući da su i sami svjesni da više nije dovoljno isključiti televiziju u sobi s obzirom na to da mnoga djeca imaju mobilne telefone.

Statistički podaci pokazuju da je vrijeme provedeno ispred TV ekrana smanjeno, ali da je vrijeme koje ljudi provode generalno ispred ekrana povećano s tendencijom daljeg rasta. Na ovaj statistički podataka svakako najviše utjecaja imaju pametni telefoni.

Osobe od 13 do 18 godina starosti u prosjeku provode 6 sati i 40 minuta gledajući u ekrane – sadržaje s TV-a poput filmova, pretraživanje interneta i igranje video-igrica dok preadolescenti u prosjeku provode više od četiri sata dnevno.

Smanjena kvaliteta sna, srčane bolesti, nedostatak socijalnih vještina, pretilost i zdravstveni problemi povezani s dužim sjedenjem samo su neke od potencijalnih opasnosti na koje upozorava AHA.

Djecu mlađu od dvije godine roditelji bi u potpunosti trebali osloboditi izloženosti digitalnim uređajima, a starijoj djeci potpuno zabraniti korištenje uređaja za vrijeme obroka i u spavaćim sobama kao i ograničiti broj sati u kojima mogu “uživati” u čarima tehnologije.

Roditelji bi trebali bolje planirati vrijeme provedeno s djecom i to na način da im učine zanimljivijim izlazak vani, odnosno da im pošalju poruku kako je to mnogo zabavnije od provođenja vremena u kući.