1 min čitanja

Intolerancija na laktozu ili bilo koje vrste vjerojatno je najpopularnija riječ 21. stoljeća, barem se tako čini sudeći po tome kako se ljudi njome razbacuju.

Vjerojatno ste i sami više puta okrenuli očima kada je netko spomenuo da je intolerantan na neku namirnicu bilo da je to laktoza, gluten, sjemenke itd.

Toliko nam je svima prešlo u naviku ignorirati sve te izjave da sve više nepošteno zanemarujemo i one pojedince koji stvarno imaju problem. Danas sam odlučila koncentrirati se na laktozu budući da smatram da je upravo to najteže premostiti u svijetu fitnessa.

Osoba krene vježbati i paziti na prehranu kad ono:

  • Posni sir? – ne može
  • Zrnati ili bilo koji drugi sir? – ne može
  • Mlijeko? – ne može
  • Maslac? – ne može
  • Proteini nakon trening? – to tek ne može

Pola stvari koje mogu pronaći kao osnove dobre i poželjne prehrane za njih ne vrijede isto kao što su proteini i ostali dodaci prehrani za njih samo jedan veliki koncentrat alergena.

Uzrok intolerancije nedostatak je laktaze, enzima koji je potreban da bi se apsorbirao i probavio mliječni šećer, laktoza. Neprobavljen, mliječni šećer zadržava se u debelom crijevu i fermentira stvarajući brojne tegobe i bolove, a ponekad čak i osip na koži ( najčešće sitni prištići na području ramena i nadlaktice). Naravno, posljedice neće kod svakog biti jednake jer ovise o veličini nedostatka laktaze u tijelu.

Što u tom slučaju?

Napravite eksperiment od 2 tjedna u kojima ćete potpuno izbaciti mlijeko i mliječne proizvode te ih zatim ponovno uvoditi jedan po jedan tako da budete sigurni čime su vaše tegobe izazvane. Primijetite li da vam stvarno smeta pokušajte se koncentrirati na jogurt budući da vam on ne bi smio smetati. Jogurt je siguran zato što je on zapravo već probavljen.

#jogurt

On sadrži bakterije koje onda preuzimaju ulogu enzima koji nedostaju i probavljaju za vas većinu mliječnog šećera. Da bi jogurt bio siguran mora sadržavati žive bakterije (ima ih svaki kupljeni jogurt) što znači da voćni jogurti neće imati jednako jako djelovanje, a zamrznuti jogurti nikakvo (štetit će isto kao i mlijeko).

Potražite posebne veganske proteine, kao dodatak prehrani, koji uopće ne sadrže sirutku. Primjer i sastav takvih proizvoda možete pogledati klikom na sliku:

#proteini za vegane

 

Također, za ljubitelje mlijeka, kakao može biti pravo rješenje. Naime, istraživanja su po kazala da kakao potiče rad enzima za 500-600% te tako eliminira bolove, grčeve i napuhnutost. U svoju šalicu mlijeka umješajte žličicu i pol sirovog kakaa i malo stevije (po želji) pa bi se neugodne posljedice trebale prestati pojavljivati!