1 min čitanja

Zašto je Djed Božičnjak pretio? Zato jer stalno jede sljezove kolačiće u toploj čokoladi. Budite pametniji od njega.

Blagdani nam često osim veselja i poklona donesu i koji kilogram viška. Prosječan Amerikanac za vrijeme božićnih blagdana udeblja se čak 3 kilograma. A kakva je situacija kod vas?

Obilni objedi, kolači i slastice. Ne možemo im odoljeti, a još manje ne zaliti ih kaloričnim sokovima ili alkoholom. Blagdanska putovanja s druge strane često sa sobom donose jelo s nogu, u fast foodovima i pekarama. Ako želite iz ovih blagdana otići bogatiji za kvalitetna druženja, ali ne s kilogramima viška, poslužite se ovim savjetima:

Nosite svoju hranu na putovanja

Ovo ne znači da kao Česi idete na putovanje sa zamrznutim sarmama i lunch paketima za čitavo putovanje radi kojih u kovčeg ne stanu omiljene traperice. Ponesite nekoliko sitnih stvari koje vam mogu utažiti glad ili dosadu a radi kojih ćete zaobići pekare i junk food svetišta. To može biti nekoliko proteinskih prutića ili rižini krekeri – ono što vam stane u torbu.

Razmišljajte o doručku

Po doručku se poznaje dan, kaže stara narodna izreka. Ima nešto u tome. Doručak je iznimno važan obrok, stoga ga nemojte preskakati. Ali odaberite pametnije od sendviča s kobasicom ili slaninom, keksa i kolača. Odaberite nešto što vas neće umoriti od ranog jutra. Preporuka je izabrati proteinski doručak s jajima ili jogurtom. Voće je također odličan izbor za doručak. Budite kreativni pa pomiješajte voće i jogurt.

Manji tanjur – manji obrok

Nutricionisti vjeruju kako veći tanjur znači veću mogućnost prejedanja. Ako im je za vjerovati, a sigurno je, manji tanjur stvara psihološku varku i prije ćemo se zasititi ukoliko jedemo s njega. Stoga, izaberite manji tanjur za svoj obrok.

Pametno pijte

Sokovi i gazirani sokovi visoko su kalorični zbog velike količine šećera koje sadrže. A i budite iskreni, kad ste zadnji put utažili žeđ sokom?

Ako ste zaista žedni, odaberite vodu ili mineralnu vodu, one su najbolji prijatelj žeđi, a nemaju niti jednu jedinu kaloriju. Ukrasite svoju vodu limunom i pravite se da pijete koktel.

Krećite se

Kauč, dekica, film i kokice zovu vas. Ali oni maze vaš “šlauf”. Upotpunite vikend jednom dugom šetnjom u prirodi i iskoristite tu priliku za kvalitetan razgovor s osobom koju ne stižete vidjeti tijekom tjedna.