2 min čitanja

Svakim danom svjedočimo sve većem broju odlazaka mladih iz lijepe naše. Pa što, i ja sam otišao, ali sam nakon 3 godine međunarodnoga iskustva shvatio da nigdje nije lijepo kao kod kuće i vratio se u svoj rodni grad. U potpunosti podržavam odlazak svih mladih koji u nedostatku zadovoljavajućih prilika žele steći inozemno iskustvo i zaposliti se uz bolje uvjete rada.

Ako se ikada odlučite za taj korak, vrlo je važno napraviti dobru pripremu koja će vaš boravak u inozemstvu učiniti mnogo lakšim. Iskusit ćete divne trenutke, ali budite svjesni da će ponekad biti jako teško. U tim mučnim periodima važno je da koračate naprijed.

Važno je da se krećete jer napredujete dok god se ne zaustavljate. Iako i sitnim korakom.

zračna luka

U nastavku teksta prilažem listu stvari koje će vam biti potrebne prije odlaska u inozemstvo:

 • Osobni dokumenti – putovnica, osobna iskaznica, bankovna kartica. Provjerite koji su dokumenti potrebni za otvaranje bankovnog računa u novoj zemlji.
 • Ako je za odredišnu zemlju potrebna viza, provjerite kada ističe i je li prihvaćena u odredišnoj zemlji.
 • Izvrsno je imati bankovne kartice, ali s novčanicama igrate na sigurno jer su prihvaćene posvuda pa zato ponesite nešto „keša“ sa sobom.
 • Ne zaboravite pripremiti sve potvrde letova, transfera, autobusa i smještaja.
 • Kopirajte svoje dokumente i spremite ih na USB ili pošaljite na svoju e-mail adresu. U slučaju da izgubite novčanik, moći ćete potvrditi svoj identitet i pristupiti bankovnom računu ili dobiti novu karticu.
 • Ako imate zdravstvenih problema, preporučujem da provjerite gdje se nalaze ljekarne u gradu za koji ste se odlučili, kao i liječničke ambulante ili bolnice. Ukoliko nije moguće kupiti određeni lijek, ponesite ga sa sobom, ali uvijek imajte i recept kako biste mogli potvrditi da su lijekovi namijenjeni vama. Za sve koji putuju unutar Europske unije važno je imati Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Provjerite uvjete korištenja ove kartice za odredišnu zemlju.
 • Danas nikamo ne idemo bez tehnologije pa tako spremite svoje prijenosno računalo i mobilni telefon sa svim punjačima. Provjerite koje standarde utičnica ima odredišna zemlja, možda će vam trebati pretvarač.
 • Cijene internetskih usluga danas su jednake u cijeloj Europi, roaminga više nema, ali ako se mislite zadržavati duže, bit će vam potrebna lokalna kartica koju je moguće kupiti za desetak eura.
 • Možda ne izgleda važno, ali poželjno je planirati budžet za nekoliko mjeseci unaprijed kako biste znali što si možete priuštiti, a što ne.
 • Provjerite i zakone koji bi mogli biti drugačiji od naših zakona. Ne želite upasti u nevolje u inozemstvu, zar ne?
 • Ponesite sa sobom svoje najdraže stvari koje će vam uljepšati prostoriju i učiniti je vašim novim domom.
 • Provjerite postoji li Facebook grupa „Hrvati u….[naziv grada]“, ondje će vam netko moći dati savjete “s terena”.

Što ponijeti u inozemstvo

Iako je sve navedeno važno, nikako ne zaboravite uzeti sa sobom svoj stav. Budite pozitivni i otvorenoga uma prema novim ljudima i situacijama u kojima ćete se zateći. Učinite svoje vrijeme u inozemstvu najboljim mogućim, skupite nezaboravna iskustva i sjećanja, putujte koliko god vam budžet omogućuje. Budite znatiželjni prema novim kulturama i ne bojte se naučiti nove jezike – nije tako teško kao što se čini. Iznenadite svoje okusne pupoljke i kušajte lokalnu hranu. Činite sve što vas čini sretnim i iskoristite to vrijeme da postanete bolja osoba s pojačanim znanjem, vještinama i iskustvom.