3 min čitanja

Grčki filozof Protagora mudro je zaključio: „Teorija bez prakse slijepa je, kao što je to i praksa bez teorije.“ Imajući to na umu, vrlo je važno steći radno iskustvo za vrijeme ili nakon studija (stručna praksa). Vjerujem da će ti ova kolumna omogućiti širi pogled na sve prednosti koje nudi stručna praksa u inozemstvu.

Usvajanje novih profesionalnih i kulturoloških navika

Za vrijeme stručne prakse u inozemstvu naučit ćeš kako raditi u različitim okruženjima s radnim vremenom i navikama drugačijim od onih na koje si navikao/la. Danas je vrlo važno kao radnik biti fleksibilan te imati sposobnost brzoga prilagođavanja na nove radne uvjete i kulturološke razlike. Iskustvo stručne prakse bacit će te u vatru i snalazit ćeš se kako znaš i umiješ. Kada se vratiš u svoju zemlju, obogaćen/a neprocjenjivim profesionalnim i kulturnim vrijednostima, ništa ti više neće stati na put.

Naučit ćeš ili usavršiti strani jezik (često i više njih)

Htio/htjela to ili ne, osim učenja i razvijanja profesionalnih vještina, stručna praksa u inozemstvu primorat će te da naučiš ili usavršiš još najmanje jedan strani jezik.  Iako se mnoge europske tvrtke smatraju međunarodnima, u većini se slučajeva interna komunikacija odvija na materinjem jeziku. Pokušaš li se uklopiti u novo okruženje, uskoro ćeš shvatiti da se i život na ulicama nekoga europskog grada odvija na tom istom jeziku.

Iako postoje mnoge stručne prakse koje zahtijevaju samo engleski kao govorni jezik, u nekim će poljima zaista biti teško pronaći stručnu praksu na engleskom. U području ljudskih resursa, inženjerstva ili zdravstvenih usluga najčešće je vrlo teško pronaći ovakvu stručnu praksu jer se njihov posao bazira na domaćem stanovništvu ili tržištu. Vrlo teško ne znači i nemoguće, nemoj odmah odustati.

Iskustvo u rastućim granama gospodarstva

Europska je ekonomija nakon krize koja je započela oko 2008. godine u fazi brzoga rasta pa tako start-up ekosustav ima veliku ulogu u ovome trendu. Iako nije najjača u svijetu, europska start-up scena pruža brojne mogućnosti napretka.

Izabereš li start-up za svoje mjesto stručne prakse pred tobom će se otvoriti jedinstveno iskustvo. Bit ćeš u mogućnosti sudjelovati u razvoju tvrtke od samoga početka te ćeš surađivati s osnivačima i kolegama na pravim, zahtjevnim problemskim zadatcima. Postoji li bolja motivacija?

Iskustvo izvan ureda

Erasmus stručna praksa neće ti samo omogućiti vrijedno radno iskustvo, steći ćeš prijatelje, ali i profesionalne kontakte za budućnost. U europskim tvrtkama nije neobično da se radni kolege druže i u privatno vrijeme, a team building nezaobilazna je stavka svakoga uspješnog poslovanja. Blisko povezani kolege efikasnije će obavljati radne zadatke iz jednostavnoga razloga – osjećaju se ugodno u timu i svojim radom žele doprinijeti njegovu boljitku.

Svaka zemlja ima zanimljive običaje i kuhinju, stoga nemoj preskočiti ovu važnu kariku.  Osim hrane i kulture, mnoge europske zemlje obiluju prirodnim ljepotama u sklopu nacionalnih parkova i rezervata. Iskoristi vrijeme stručne prakse za putovanja i upoznaj što više različitih mjesta. Skupljaj uspomene, a ne stvari.

Tips&Tricks

Imam ponešto (čitaj: mnogo) inozemnoga iskustva te iskustva u traženju stručne prakse. S tobom ću podijeliti neke korisne savjete koji su meni uvelike pomogli prije i tijekom vremena provedenog u stranoj zemlji.

Kada dođeš do odabira najbolje zemlje i grada za stručnu praksu, biraj mjesto koje će odgovarati tvojim potrebama i osobnosti. Ako si po prirodi vesela i otvorena osoba koja voli zabave na plaži i osjećaj vrućega pijeska na stopalima, možda skandinavske zemlje nisu najbolji izbor za tebe. U slučaju da voliš testirati samoga sebe i pomicati svoje granice, samo naprijed, odaberi zemlju koja je u potpunoj suprotnosti s onim što ti jesi.

Osiguraj si dovoljan broj opcija kako ne bi ostao/la razočaran/a ako ne pronađeš stručnu praksu u mjestu koje si jako želio/željela. Imaj ipak na umu da svaki grad ima svoje čari i skrivene ljepote. Možda će drugo mjesto s tvoje liste biti pravi izbor za tebe, pruži mu priliku.

Svakome tko želi iskusiti stručnu praksu u inozemstvu savjetujem neka nauči osnove komunikacije zemlje u koju odlazi. Spasit će te od brojnih neugodnih situacija.

Ukoliko tijekom stručne prakse ne želiš samo tulumariti, već ti je cilj nešto zaista i naučiti, savjetujem ti da se odlučiš za manju tvrtku. U velikim tvrtkama lako bi ti se moglo dogoditi da postaneš samo broj i ne usvojiš ništa korisno. Manja tvrtka će te primorati da radiš sve, a to znači i mnogo novoga znanja.

Uzmi u obzir i budžet kojim raspolažeš, ako si zaista ne možeš priuštiti, primjerice Francusku, nemoj siliti. Posljednje što ti treba je biti gladan/a u prekrasnome gradu i stvarati loša sjećanja.

Veći gradovi imaju širu ponudu stručnih praksa. Ali, ako želiš doživjeti pravo lokalno iskustvo, preporučit ću ti odlazak u manju sredinu. Druži se s lokalnim ljudima, upoznaj njihove običaje, dijalekt, ispuni pluća novom životnom sredinom.

Ako tražite stručnu praksu u Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, SAD-u ili Irskoj posjetite stranicu Spain Internship.

Za kraj, želim ti kvalitetno radno iskustvo, brojne poslovne kontakte, mnoštvo novoga znanja, nezaboravne trenutke, divne prijatelje… I, vjeruj mi, nakon stručne prakse ništa više neće biti isto.