1 min čitanja

Dolazi nova godina, a s njom i nove odluke. U novoj godini više ću štediti, u novoj godini prestat ću pušiti, u novoj godini kupit ću auto – samo neke su od čestih prekretnica na koje se odlučujemo kako bi bili sretniji.

Ipak, sreću ne čine materijalne stvari. Ako zaista želimo biti sretni, trebamo otpustiti materijalno i fokusirati se na ono što nas zaista usrećuje, a to su zdravi emocionalni odnosi. Oni su temelj za sretan život i miran san. 

Ako želite biti sretniji, odlučite ovo u novoj godini:

1. Opraštam ti!

U svim odnosima katkad dolazi do razmirica i svađa. Katkada one uzrokuju neželjene osjećaje koji se mogu dugo provlačiti kroz odnose i izaći na vidjelo u svakoj novoj svađi. Potiskivanje osjećaja tu je najgora moguća varijanta koja može loše utjecati na naše zdravlje. Opraštanje, iako je lakše za reći nego učiniti, pomaže da loše stvari ostavimo u prošlosti i pozitivno gradimo budućnost.

happy_place_sreća
Photo: Artem Bali @ Unsplash

2. Hvala!

Većina nas često se fokusira na loše stvari u životu, dok zaboravljamo na one dobre na kojima trebamo biti zahvalni. Nuspojava toga jest ta da shvaćamo olako lijepe stvari koje nam se događaju i nismo sretni. Potaknite  osjećaj zahvalnosti i promijenite svoju perspektivu. Započnite svoj dan razmišljanjem o tome na kojim osobama, situacijama i stvarima ste u životu zahvalni. Samo nekoliko minuta razmišljanja o pozitivnim stvarima u vašem životu dati će vam snagu za borbu s onim lošima.

3. Volim te!

Ljubav je najsnažniji osjećaj koji osjećamo. Zato je vrlo važno da ga redovito izrazimo, a to ne mora nužno biti riječima. Lijepe stvari koje činite za osobe koje su vam drage čine vas sretnijima. Zato nemojte čekati novu godinu, započnite već danas.

4. Zbogom!

Iako zvuči deprimirajuće, činjenica je da svemu jednom mora doći kraj, pa tako i odnosima s najbližima. Gubitak voljene osobe stresan je i uzrokuje prazninu koja ostaje za cijeli život. Ipak, samo osvještavanje toga da ćete ljudima koje volite morati u jednom trenutku reći zbogom oslobađajuće je. To će vas motivirati da živite u trenutku, ne zamarate se nebitnim stvarima i pokušate izvući najbolje iz svega.