3 min čitanja

Ako ste kreativac u pokretu, kao ja, u potrazi ste za alatima koji mogu pratiti vaš life style. Zvoni mobitel, javljate se, s druge strane vaš kolega kojemu hitno treba cover za Facebook event ili video najave koji treba postaviti na web. U današnje vrijeme za jednostavne projekte i evente potrebna je aktualnost, odnosno brzina! Što znači da ne morate posjedovati profesionalne vještine već vještine snalaženja i baratanja osnovnim programima potrebnim za rješenje vašeg problema.

Klasična priča… Mladi ste, ambiciozni,  kreativni, složili ste dobru ideju za radionicu ili nekakav koncert, još samo fali oglasiti event na Facebook-u. Tu u priču ulazi kreiranje grafika za covere, postere, flyere, obrada videa najave i slično što bi trebalo audio-vizualno predstavljati ideju vašeg eventa. Danas Vas upoznajemo sa par odličnih „on the go“ alata koji ne zahtijevaju puno predznanja,  koriste ih amateri i profesionalci a rad sa njima predstavlja više igru nego posao.

Coolors

Coolors je jednostavan online alat(dostupan i kao iOS App) za generiranje palete boja, ako tražite vizualni identitet za cover, poster, logo i sl. ovdje treba početi. Preletom kroz tutorial odmah je jasno kako ga koristiti. Program automatski izbacuje paletu komplementarnih boja, sa space tipkom mijenja se paleta boja, a kada odredimo paletu boja koja nam paše, svaku od boja možemo dodatno fino podešavati kako bi dobili detalje na koje smo ciljali. Program izrađuje paletu boja i prema određenoj slici, što znači da možete upload-ati sliku, brand ili logo i dobiti paletu komplementarnih boja koje pašu uz tu sliku. Vašu paletu boja možete export-ati u raznim formatima ili share-ati sa drugima.

PicsArt

Jednostavna mobilna aplikacija za obradu slika u par minuta. Ja ga osobno koristim kao džepni Photoshop. Premda ne volim obrađivati slike na mobitelima zbog malog ekrana, ovaj app je toliko jednostavan i brz da mi je postao nezamjenjiv alat za obradu slika. Slaganje kolaža, dodavanje originalnih filtera, izrezivanje i krpanje fotki, okviri… Ovdje kreativnosti nema kraja! U par minuta možete napraviti originalnu obradu slike za kasnije korištenje.

Canva

OK, odabrali smo boje za event, imamo par obrađenih slikica koje želimo iskoristiti, sad to treba smisleno poslagati. Canva je idealan online alat za brzinski dizajn praktički bilo čega! Po default-u nudi template od kojeg možemo početi ili možemo složiti sve od nule. Template-i se razlikuju po veličini slike pa je lako odabrati od čega početi: Event poster, Facebook Event cover, Youtube channel art, Sale flyer, Résumé… Kada odaberemo veličinu grafike koja nam je potrebna, jednostavnim drag&drop sistemom možemo dodavati slike, simbole, text i ostalo. Klikom na određene elemente otvaraju se opcije za rotaciju, promjenu boja, promjenu veličine… Uz malo igranja, event cover je gotov u desetak minuta.

Kizoa

Online video editor Kizoa je namijenjen osobama, poput mene, koje nisu završile tečajeve snimanja i montaže nego se moraju snalaziti u tim vodama. Ima puno YouTube video tutorijala što skraćuje vrijeme učenja kako baratati sa programom. Jednostavniji od profesionalnih programa za obradu videa, služi za slaganje slika i videa u jedinstveni video, slaganje tranzicija između slika/videa, dodavanje zvuka na video ili dodavanje raznih efekata na video. Sasvim solidan program za izradu najavnih filmića, intervjua ili medijskih objava nakon odrađenog eventa.

Music Maker Jam/Remixlive

Slijedeće dvije audio aplikacije mogu se koristiti za izradu audio podloge za Vaš video. Muzičko predznanje poželjno, no ne i krucijalno. Sve što Vam treba je malo ritma i dobre volje. Obje aplikacije imaju već predodređene žanrove i zvukove koje možete koristiti. Odabirom određenog žanra/zvuka polagano slažete pjesmu, aplikacija automatski ispravlja tempo i ritam pa sve zvuči uglađeno i dobro. Naravno , postoji i opcija snimanja produciranja pa, na kraju, možete završiti sa par minuta dobrog zvuka koji možete „nalijepiti“ na neki video kao pozadinsku muziku ili kao muziku koja može prekriti pozadinske zvukove sa videa.

Prije svega…

Zapamtite da svaki alat treba znati i koristiti, inače ne služi svojoj svrsi. Nađite vremena za „igru“ i najprije se igrajte sa ovim alatima kako bi ih znali efektivno koristiti kada bude potrebno. Uz rad sa ovim alatima, naići ćete i na druge sa kojima možete riješiti svoj zadatak. Ima ih lakših i težih, sve zavisi o vremenu koje ćete uložiti u razvijanje svojih vještina. Ne zaboravite, ako zapnete, tu je uvijek Google: How to…