1 min čitanja

Google prati kretanje svojih korisnika, čak i ako oni eksplicitno naglase da to ne žele, pokazalo je istraživanje američke agencije Associated Press.

Kako navodi AP Google servisi na mobilnim telefonima s Androidom ili iOSom bilježe podatke o vašoj lokaciji, čak i kad korisnik u postavkama namjesti da ne želi tu opciju, što su potvrdili i istraživači sa Princetona.

U većini slučajeva, Google unaprijed traži dozvolu da koristi vašu lokaciju.

Na primjer, aplikacija Google Maps će vas podsjetiti da dozvolite pristup vašoj lokaciji ako je koristite za navigaciju i ukoliko je duže vrijeme koristite na taj način, pokazati povijest vašeg kretanja na vremenskoj liniji.

Takvo memoriranje dnevnog kretanja nosi sa sobom rizike po pitanju privatnosti, a policija ga često koristi da bi odredila lokaciju osumnjičenih.

 

Kompanija zato omogućava i da se povijest lokacije isključi, uz napomenu da će na taj način Googleu biti onemogućeno da bilježi gdje se korisnik nalazio. Ipak, kako navodi ova agencija, čak i ako je opcija isključena, pojedine aplikacije Google memoriraju lokacije bez pitanja korisnika.

Na primjer, skupljaju se informacije o korisnikovoj lokaciji kad otvori aplikaciju s mapama. Isto tako, automatsko ažuriranje podataka o vremenu na Androidu precizno pokazuje gdje se korisnik nalazi.

Naravno, izazvalo je to brojna negodovanja korisnika na društvenim mrežama, a i stručnjaci upozoravaju da takva praksa može ozbiljno narušiti imidž kompanije.

Iz tehnološkog giganta ističu koristi lokacije kako bi unaprijedili iskustvo korisnika, ali da zato pružaju jasne opise svih alata koje korisnici lako mogu da uključe ili isključe, te da izbrišu povijest ukoliko to žele.

Da bi Google prestao da čuva lokacije, korisnici mogu da isključe postavke “Web and App Activity”. One bilježe različite informacije iz Google-ovih aplikacija i web stranica na Googleovom računu. To bi onemogućilo da se bilo koja aktivnost pohranjuje na istom.

Ali ukoliko ostavite tu aplikaciju uključenu, a isključite „povijest lokacija”, to će samo spriječiti da bilježenje kretanja na vremenskoj liniji, a ne i pohranjivanje na drugim mjestima.

Kritičari navode da Google inzistiranje na praćenju lokacija korisnika zapravo proistječe iz želje da povećaju prihode od oglašavanja.