1 min čitanja

U okviru trodnevnog Međunarodnog festivala filmskog zvuka i glazbe (International Sound & Film Music Festival-ISFMF), koji traje od 19. do 21. listopada u Puli, održava se  ceremonija dodjele nagrade na iznimne skladbe iz filmske glazbe, Camille Awards.

Camille Awards u suradnji s ISFMF-om, organizira Europski savez skladateljskih društava (European Composer & Songwriter Alliance – ECSA), strukovna udruga koja okuplja preko 50 organizacija europskih skladatelja iz 25 europskih država.

Camille Awards dodjeljuju se iznimnim skladateljima za audio-vizualnu umjetnost u tri kategorije: “Najbolji orkestralni rezultat”, “Najbolja elektro-akustični rezultat” i “Najbolja originalna glazba za seriju”.

Dosad su nagrade dodjeljivane u okviru Berlinskog filmskog festivala, a ove godine po prvi put će se ceremonija odviti u Hrvatskoj, u okviru 6. izdanja ISFMF-a. Već šestu godinu zaredom festival u Hrvatsku dovodi elitu svjetske filmske scene.

Ove godine počasni gost je Stephen Warbeck, dobitnik Oskara za skladbu iz filma „Shakespeare in Love“, a njegova glazba dio je poznate televizijske drame „Prime Suspect“. Za stvaralaštvo je četverostruko nominiran za BAFTA-u, Grammy i Nagradu europskog filma (European Film Award), a dobitnik je BMI nagrade za filmsku glazbu i nagradu žirija filmskog festivala u Cannesu.

Susreli smo ga i upitali kako mu se sviđa u Istri. Odgovorio nam je slijedeće: „Iako sam ovdje samo jedan dan, jako mi se sviđa. Volio bih se svakako vratiti.“

U žiriju koji donosi odluku o dobitniku ovogodišnje nagrade za iznimnu filmsku glazbu nalazi se poznati Patrick de Caumette, skladatelj i redatelj filmske glazbe, gitarist i četverostruki dobitnik EMMY-ja. Osim u filmu, njegove skladbe koriste se na televiziji, u video igrama i oglašivačkoj industriji. Producirao je glazbu za Walt Disney, ABC, Comcast, Canal +, UbiSoft, SYFY, USA Network i brojne druge uspješne producentske i TV kuće.