0 min čitanja

Nije nikakva novost da su mobilni uređaji personalizirani te se u nekim slučajevima koriste za identifikaciju. Apple ide korak dalje tvrdeći da bi njihovi mobiteli mogli zamijeniti klasičnu putovnicu. Naime, iz kompanije sugeriraju da iPhone može pohraniti kritične informacije koje mogu služiti za dokazivanje identiteta.

Na ovo ukazuje nedavno otkriveni patent u kojem iPhone ima potencijal da se koristi kao putovnica uz pomoć sigurne pohrane i upotrebe RFID-a (eng. radio frequency identification).

Isto tako, u obrazloženju patenta spominje se kako postoji pojačana upotreba e-Passport uređaja. Oni predstavljaju putovnice s ugrađenim čipom, u kojima se nalaze informacije o osobi, kao što je ime, datum rođenja i zemlja porijekla. Ustvari ono što Apple predlaže ne predstavlja novinu, već samo model u drugačijoj formi.

Korisnici bi bili u prilici da pohrane sve svoje informacije u jednom uređaju, ali ostaje pitanje kako bi bilo riješeno pitanje sigurnosti. Kako su pametni telefoni podložni hakiranju i krađi, postavlja se pitanje ima li smisla da se koriste za nešto toliko osjetljivo kao što je putovnica.

Valja napomenuti da je ovo samo ideja koju tehnološki gigant ima i da ne postoje garancije da će ista biti i realizirana u stvarnosti.