2 min čitanja

 

Hrvati štede. Krajem 2017. godine štednja kućanstava iznosila je preko 120 milijardi kuna (Izvor: HNB). Istovremeno, suočeni smo s masovnom pojavom osobnog bankrota. Više od 100 tisuća građana blokirano je i strahuje kako će preživjeti s komadićem zarade koji im ostane nakon namirivanja brojnih vjerovnika. Je li to posljedica krize, lošeg stanja u državi ili možda financijske nepismenosti građana?

Kako postići da budete dio ove prve skupine?

Zdrave osobne financije osnova su za miran san. Kako bi uspješno upravljali svojim dohotkom, preporuka je da pročitate barem jednu knjigu o osobnim financijama. Ako se odlučite na taj potez, odaberite „Kako upravljati novcem“ autorice Inge Lalić.

Bez obzira na to jeste li financijski pismeni ili je pojam osobnih financija za vas ravan pojmu kvantne fizike, ova knjiga za vas može značiti ili kvalitetnije upravljanje osobnim prihodima, ili zdrav početak odgovornog i savjesnog upravljanja vašim ograničenim resursima od idućeg mjeseca.

Rečenica kojom počinje ova knjiga ostavila je dubok utisak na mene:
„Novac jest važan, i svatko tko kaže da nije – nema ga.“

Iako često čujemo kako se citira stara narodna izreka „Samo da je zdravlja, a ostalo će doći“, moramo biti svjesni da zdravlje u većini slučajeva ne uvjetuje to jesmo li rođeni pod sretnom ili nesretnom zvijezdom. Zdravlje je uvjetovano time koliko i kako ulažemo u sebe. Iznutra i izvana. A za to je potreban novac. Dakle i da bi bilo zdravlja, treba novca.

Kako-upravljati-novcem-prva-strana

Ova knjiga zapravo je priručnik koji vrlo jednostavnim jezikom uči kako izaći iz dugova i ući u neku novu dimenziju kontrole i moći upravljanja vlastitim budžetom, pa čak i ako je on vrlo skroman. Naučit će vas kako stati na loptu, napraviti financijsku inventuru i odrediti smjer za sigurniju i sretniju budućnost. Istovremeno, promijenit ćete svoj stav, uvjerenja i vrijednosti koje imate prema novcu, što je temelj koji je prijeko potreban za zdravo osobno financijsko stanje.

Još jedan dio koji me se jako dojmio, jest čitav odlomak posvećen usvajanju zdravih financijskih navika. A počinje poglavljem koje se zove „Prvo platite sebi“. Prvi put kad sam pročitala, učinilo mi se da se radi o pogrešci. Ili je tiskarska greška u pitanju, ili se meni razvila disleksija u kasnim dvadesetima. Ipak, ne radi se o pogrešci.

Kako-upravljati-novcem-recenzija-knjige

Nakon što sam pročitala odlomak, postalo mi je vrlo jasno da je platiti sebi imperativ. Ako želite postići financijsku neovisnost, prije plaćanja računa i dugova, tekućih troškova i osnovnih potreba, morate platiti sebi. Plaćanjem sebi osiguravate si crni fond za budućnost, izvanredni prihod i mali luksuz kao nagradu što ste odgovorni i disciplinirani.

Od idućeg mjeseca i ja prvo podmirujem obvezu prema sebi.

O autoru:

Inga Lalić je konzultantica, coach i trener. Ima petnaestogodišnje iskustvo u radu s preko 300 tvrtki, održala je više od 2000 sati individualnog coachinga i vodila više od 1000 poslovnih treninga. Vlasnica je i direktorica tvrtke RE-FORMA GRUPA d.o.o. za savjetovanje i edukaciju. Pomaže poduzetnicima, tvrtkama i organizacijama da ostvare svoje ciljeve, povećaju prihode i postanu uspješniji i konkurentniji na tržištu. Svojim klijentima nudi usluge savjetovanja, poslovnih treninga i coachinga. Osim recenzirane knjige, od iste autorice možete potražiti i knjigu „Kako pokrenuti vlastiti biznis“.

Knjiga „Kako upravljati novcem“ može se kupiti u svim knjižarama Hoću knjigu i na web stranici https://ingalalic.com/knjige/ u digitalnom i tiskanom izdanju.