1 min čitanja

Često na poslu ili fakultetu trebamo naučiti o nekoj temi sve kako bi ju mogli prezentirati drugima. Ipak, koliko god čitali i istraživali, nekad nam to ne ide za rukom.

Umijeće je ovladati nekom temom i moći ju argumentirano i logično prezentirati drugima. Još je veće umijeće moći ju prezentirati jednostavnim rječnikom i na način koji je razumljiv svakom slušatelju. Richard Feynman poznati je fizičar i nobelovac koji je kroz Feynmanovu tehniku ponudio način da ovladate ovim umijećem. On sam bio je poznat po tome što je s lakoćom prenosio drugima vrlo komplicirane teme poput kvantne fizike.

Prema svom primjeru osmislio je tehniku koja će vam pomoći da ovladate bilo kojom temom u 4 koraka:

1. Zapišite

Koliko god banalno zvučalo, primite se olovke i papira. Dajte svojoj temi naziv i skicirajte koncept. Proučavajući relevantnu literaturu nadopisujte bilješke – bitne odrednice, citate i zanimljivosti koji će vam pomoći da bolje ovladate temom i prezentirate ju drugima

2. Zamislite se u ulozi predavača

Uživite se u ulogu profesora i pretvarajte da predajete svoju temu pred publikom. Trudite se koristiti jednostavne izraze kako bi vas vaša imaginarna publika razumjela. Pokušajte povezati svoju temu s praktičnim primjerima iz života kako bi ju lakše objasnili drugima.

3. Služite se šalabahterom

Ako zapnete tijekom svoje prezentacije, vratite se bilješkama iz prvog koraka. Pročitajte ponovno informacije koje ste zaboravili. Istražite ih i stavite u širi kontekst kako bi ih bolje razumjeli.

4. Revidirajte i pojednostavite

Ako se radi o stručnoj temi, logično se nameće stručna terminologija. Ipak, potrudite se još jednom proći kroz svoje izlaganje i stručne izraze zamijeniti jednostavnijima kako bi vas svi razumjeli. Ako nije moguće izbaciti stručne izraze i fraze, ponudite onima manje upućenima objašnjenje ili primjer s kojim će si lakše dočarati značenje.

Feynmanova tehnika može vam poslužiti za učenje nove teme, ali i za ponavljanje stare ili učenje za ispit. Prikladna je za razne discipline, a ono najbolje jest to što ne učite napamet, nego učite s razumijevanjem.