2 min čitanja

Drniš je mali grad u centru Šibensko-kninske županije. Na drniškom području, koje okuplja i okolna naselja živi svega nešto više od 7 tisuća stanovnika. Iako nije brojno stanovništvom, ovo područje bogato je kulturnim i povijesnim nasljeđem koje formiralo tradiciju specifičnu za ovaj kraj.

Osim prekrasnih kulturnih i povijesnih obilježja, Drniš je okružen netaknutom prirodom koja ostavlja bez daha. Nemojte ga posjetiti. Zašto? Jer ćete se zaljubiti.

1. Prekrasna priroda

Nacionalni park Krka jedan je od osam hrvatskih nacionalnih parkova, a obuhvaća područje od preko 100 kilometara kvadratnih. Najatraktivniji dio NP Krka nalazi se upravo na drniškom području, a to je Roški slap. Uz prekrasan slap, kako je izgledao život nekada svjedoče autentični obnovljeni mlinovi. NP Krka obiluje prirodnim ljepotama, kulturnom i povijesnom baštinom i nezaobilazna je destinacija za sve koji se nađu u blizini. Prije polaska, provjerite da li se na području NP Krka održava neka manifestacija ili koncert za vrijeme vašeg boravka koju ne smijete propustiti.

 

Osim Krke, na području Drniša teče i rijeka Čikola. Ova pritoka Krke kroz krajobraz je urezala prekrasan kanjon kojim zimi teče kao bujica, a ljeti se smiri i osuši kako bi posjetitelji mogli uživati u biciklizmu, šetnjama, alpinizmu i drugim sportskim radostima.

 

 

2. Ostaci nekih drugih vremena

Područje Drniša obiluje srednjovjekovnim utvrdama. Naime, na ovom području mogu se pronaći dobro očuvani ostatci čak 5 utvrda koje datiraju s početka prošlog tisućljeća: Ključica, Kamičak, Bogočin, Nečven i Trošenj. Ove utvrde sagrađene su u funkciji obrane na lokacijama koje pružaju veličanstven pogled na okolni krajobraz. Gradina se nalazi u samom gradu, iznad kanjona rijeke Čikole i pruža prekrasan vidik na grad Drniš s jedne, te planine i rijeke s druge strane. Ključica je najveća i najočuvanija utvrda ovog područja, a nalazi se na desnoj obali kanjona Čikole.

Ova utvrda ima bogatu povijest te je izazivala nemire na ovom području više od 300 godina pod različitim vlastelinima. Ako se nađete na Ključici, selfie s kanjonom u pozadini je obveza, a ne opcija.

3. Živopisna tradicija

Tradicija ovog mjesta zapisana je u svemu što vidite, a mi bi istaknuli glazbeni i modni izričaj stanovnika. Bogata folklorna baština prenosi se naraštajima i ponosi brojnim plesovima kao što su starinsko kolo, noga u kolu, biralica, kolo kase i kolo trke. Osim plesa, Drnišani vole i pjesmu, a specifični su po pjevanju ojkalica i treskavica, koje možete čuti samo na ovom području. Narodna nošnja stanovnika jedinstvena je s mnogo detalja i elemenata, a osim estetike u prošlosti je služila i u komunikaciji.

drniška narodna nošnja
Photo: Nextbike

Prema detaljima na nošnji stanovnici ovog kraja razlikovali su među sobom društveni i ekonomski položaj pa čak i bračno stanje. Stanovnici Drniša ponose se svojom bogatom tradicijom, stoga se tijekom cijele godine organiziraju manifestacije na kojima je moguće doživjeti njihovu autentičnu kulturu. Kad se nađete ondje, upitajte ih što je to đerdan i čemu služi!

Doživite ljepote Drniškog kraja biciklom

Za posjet svim lokacijama kao prijevozno sredstvo preporučujemo bicikl. Ova ekološki prihvatljiva, zdrava i jeftina opcija prijevoza dovest će vas na željenu destinaciju brzo i sigurno. Odnedavno je u Drnišu stanovnicima i turistima na raspolaganju nextbike sustav javnih bicikli. Punktovi za preuzimanje bicikla nalaze se na dva mjesta: pored autobusnog kolodvora u centru Drniša i pored seoskog domaćinstva Etnoland na Pakovu selu.

etnoland pakovo selo
Photo: Nextbike

Javne bicikle možete kombinirati s drugim načinima prijevoza i tako efikasno iskoristiti sve mogućnosti koje su vam na raspolaganju. Nextbike bicikl možeš unajmiti brzo i jednostavno putem mobilne aplikacije nextbike, a dostupan je u više od 150 gradova u svijetu! Skini besplatnu aplikaciju nextbike i otkrij svoju sljedeću destinaciju.

REGISTRIRAJTE SE ODMAH NA www.nextbike.hr/hr/drnis
Za sva pitanja u vezi registracije i najma bicikala pošaljite upit na info@nextbike.hr