1 min čitanja

Iako je ostalo samo dva tjedna od izlaska novog iPhone telefona, u svijetu pametnih telefona mnogo se priča o još jednom uređaju. Riječ je o Xiaomi novom pametnom telefonu koji se zove Pocophone F1.

O ovom uređaju ćete još čitati, jer se radi o trenutno jednom od najtraženijih na tržištu. Razlog pompe su odlične performanse za trećinu cijene. Naime, Pocophone F1 u svojoj varijanti sa 64 GB interne memorije košta samo oko 300 eura.

Flagship killer

Naravno, ovo je i dalje veliki iznos za pametni telefon, ali ako uzmemo u obzir činjenicu da većina većih proizvođača “flagship” uređaja prati novi trend neopisivo skupih uređaja čija cijena sve češće prelazi 1.300 eura.

Izraz “flagship killer” čuli ste mnogo puta pa u ovoj fazi više nema težinu jer tržište se mijenja i u svakom trenutku možete da pronađete bezbroj alternativa preskupim telefonima ili da igrate na sigurno i držite se stvari na koje ste navikli.

Neki novi igrači

Teško da će neki novi proizvođač ugroziti poziciju velikih igrača. Ipak, situacija se lagano mijenja i premda ne možemo da govorimo o tektonskim pomacima, činjenica je da donedavno na ovom tržištu nepoznati proizvođači dobijaju sve više potrošača.

Odnos snaga se mijenja, a Xiaomi je izašao sa uređajem koji je cijenom u rangu daleko gorih uređaja, a specifikacijama ne zaostaje previše za vrhunskim modelima.

Kao prvo, tu je Qualcomm Snapdragon 845 procesor koji se nalazi u nekim od trenutno najboljih uređaja na tržištu, 6 ili 8 GB RAM-a i opcije od 64, 128 ili 256 GB interne memorije. Naravno, sve to možete pojačati eksternim rješenjima jer oni kojima je potrebno više (a to je danas većina), sve probleme mogu riješiti microSD karticom.