0 min čitanja

Analitičari tržišta iz kompanije IDC upravo su izbacili globalnu ljestvicu najpopularnijih telefona kojom su uspjeli iznenaditi mnoge. Kineski je div Huawei prema najnovijim informacijama nadmašio Apple po broju prodanih smartphonea.

Prema izvješću IDC-a, kompanije koja se bavi tržišnom analizom, Huawei je na izbacio 54.2 milijuna uređaja, preko 15 posto sveukupnog tržišta smartphone.

Kompanija je trenutno mobilni lider u Kini gdje drži 27 posto tržišta i to zahvaljujući super popularnoj liniji modela P20. Dva modela iz njihove ponude tako drže prvo i treće mjesto po snazi na listi uređaja s ugrađenom kamerom, dok Appleov iPhone X drži tek sedmo mjesto.

Svi vole Huawei

Također valja naglasiti kako je Huawei postao izrazito uspješan zahvaljujući i srednoj klasi smartphonea iz linije Honor koji su jako dobro primljeni na tržištima diljem svijeta.

Tim potezom Apple je izgubio je drugo mjesto na top listi najviše prodavanih uređaja – prvi put nakon osam godina.

Vrh rezerviran za Samsung

Na vrhu list je, kao i inače, Samsung koji drži 20.9 posto globalnog tržišta s 71.5 milijuna prodanih uređaja.

Njihov pad od 10 posto uzrokovan je slabom prodajom uzdanica Galaxy S9 i S9+, a kompanija se nada da će nadolazeći Galaxy Note 9 promijeniti situaciju nakon što na tržište stigne krajem ovog mjeseca.